Rechtbank 's-Gravenhage

Stichting Al Aqsa verliest kort geding tegen de Staat
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 3-06-2003

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft de vorderingen van de stichting Al Aqsa tegen de Staat afgewezen.

Voorgeschiedenis
Op 3 april 2003 heeft de Minister van Buitenlandse Zaken de Sanctieregeling terrorisme 2003 vastgesteld. Deze regeling is op 7 april 2003 in de Staatscourant gepubliceerd en op 9 april 2003 in werking getreden. In artikel 2 van deze regeling is het volgende bepaald:
"1. Alle middelen die toebehoren aan de Stichting Al Aqsa worden bevroren.
2. Het is verboden financiële diensten te verrichten voor of ten behoeve van de Stichting Al Aqsa.
3. Het is verboden aan de Stichting Al Aqsa, rechtstreeks dan wel middellijk, middelen ter beschikking te stellen." In de toelichting bij de regeling wordt vermeld dat er aanwijzingen zijn dat door eiseres gelden worden overgemaakt naar organisaties die terrorisme ondersteunen in het Midden-Oosten.

Kort geding
De stichting Al Aqsa vorderde in kort geding onder andere dat het de Staat verboden zou worden de goede naam en eer van eiseres stelselmatig aan te tasten en ruchtbaarheid hieraan te geven en alle middelen toebehorend aan eiseres te bevriezen. Ook werd een voorschot op een schadevergoeding gevorderd.
De voorzieningenrechter heeft na een tussenvonnis kennis heeft genomen van de aan het ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ten grondslag liggende gegevens en komt tot het oordeel dat de bevindingen van de AIVD, in onderling verband en samenhang bezien, voldoende draagvlak bieden voor de conclusie (van de AIVD) dat de gelden die eiseres in Nederland heeft ingezameld ten goede zijn gekomen aan organisaties die zijn gelieerd aan de (Palestijnse) islamitische beweging Hamas en voorts ook de conclusie kunnen rechtvaardigen dat meerdere van die (aan Hamas gerelateerde) organisaties geld ter beschikking stellen ten behoeve van het plegen respectievelijk faciliteren van terroristische activiteiten door Hamas.
Dit betekent dat de vorderingen van eiseres om gedaagde te verbieden alle aan eiseres toebehorende middelen te bevriezen, gedaagde te verbieden het verrichten van financiële diensten voor en ten behoeve van eiseres te beletten en gedaagde te verbieden derden te verbieden rechtstreeks dan wel middellijk middelen aan eiseres ter beschikking te stellen, moeten worden afgewezen.


Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF9389

Voor de volledige uitspraak: Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=11989&i=43&ti=3