Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht

Datum Nummer persbericht
3 juni 2003 c044

---
Invoering pasparkeren onderschat

De psychologische effecten die kunnen optreden bij de invoering van pasparkeren zijn onderschat. Ook is het gemeentebestuur in de beginfase van de besluitvorming hierover te veel op afstand gebleven. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport over de invoering van het pasparkeren, dat vandaag door het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen is vastgesteld.

Het besluit om in Nijmegen in 2002 pasparkeren in te voeren, is vooral vanuit financiële overwegingen genomen. De mededeling van huisbankier ING om vanaf de invoering van de euro een aanzienlijk hogere vergoeding te vragen voor de verwerking van muntgeld uit parkeerautomaten, was daarvoor de belangrijkste reden. Het voorstel om over te stappen op pasparkeren kwam van de toenmalige wethouder financiën. Er bestond geen noodzaak vanuit een oogpunt van parkeerbeleid.

Na de invoering is de acceptatie van het pasparkeren vervolgens geplaagd door falende straatapparatuur. Ook is de gemeente te afhankelijk geweest van marktpartijen als Interpay en Vialis, die hun afspraken met de gemeente onvoldoende zijn nagekomen.
Het publiek was onvoldoende voorbereid op de invoering. Vooraf is wel met belangenorganisaties van de Nijmeegse ondernemers overleg geweest, maar dit leverde nauwelijks inhoudelijke reacties op. De kritiek zwol pas aan na het invoeren van het pasparkeren.

In de organisatie is na die aanzwellende kritiek op het pasparkeren, in de hectiek van dat moment, te lang vastgehouden aan het alsnog geaccepteerd krijgen van het pasparkeren.
Gedrevenheid vanuit de ambtelijke organisatie en de vorming van een nieuwe gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Een kritischer houding van zowel het college als het ambtelijk apparaat en heldere afspraken moet snellere bijsturing in dergelijke projecten mogelijk maken.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.