Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 4 juni 2003 Publicaties - 4 juni 2003
Wielerronde Brunssum op 9 juni Brunssum zoekt mensen voor koninklijk lintje
De Zeekoelen weer open Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!
Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Extra raadsvergadering op 10 juni 2003
Schutterspark afgesloten voor gemotoriseerd verkeer Sportpas voor jongeren in Brunssum
Nieuwbouw op het voormalige terrein Quality Bakers Gemeente Wijkatlas 2003 op internet Gemeente neemt welstand op schop Gezocht: oudkomers De gemeente tijdens Pinksteren Koopzondagen 2003 Raadsvergadering van 27 mei 2003 Alles wat u wilde weten over Brunssum Laat uw stem horen via het referendum
Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Spreekuren wethouders "Liever praten dan bekeuren"
Een 7,3 voor wonen in Brunssum VOORJAARSKERMIS 2003: Evenementenkalender 2003 Verkeersmaatregelen tijdens voorjaarskermis Weekmarkt Kermisloten verkrijgbaar op Brunssumse markt MILIEU: VERKEER/VERVOER:
Wijziging inzameling afval Verkeersmaatregelen tijdens Schuttersfeest Regels voor bedrijfsafval Parkeerverbod Crijckelshof Zwerfafval? In de afvalbak! Bestrating Crijckelshof vanaf 2 juni Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Kerkeveld weer helemaal klaar! Inleveren asbest Gouverneurstraat/Bexdellestraat afgesloten voor vrachtverkeer
Papier ophalen Verkeersspreekuur
BOUWEN IN BRUNSSUM: SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit De gemeentelijke belastingen: betaal op tijd
Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Info ReisNet Parkstad Limburg Bouwen zonder vergunning?
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK:
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Dualisme in de gemeentepolitiek
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' Inspreekuur voor burgers Vul uw bouwaanvraag goed in!
Heeft m'n buurman bouwplannen?

---

Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!

Sinds 1 april 2002 is het in Nederland niet toegestaan om zoogdieren als steenmarters, mollen en woelratten te bestrijden of te verjagen. De gemeente heeft een beperkte bevoegdheid om overlast door deze dieren te bestrijden. Heeft u een steenmarter in huis en zorgt deze voor overlast, dan dient u de gemeente in te schakelen.

Op 1 april 2002 trad de nieuwe Flora en Faunawet in werking. Deze wet beschermt alle in het wild levende dieren, met uitzondering van de huismuis en de zwarte en bruine rat. De dieren mogen niet gedood, gevangen, verwond of bemachtigd worden; ook mogen de nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen niet beschadigd, vernield of verstoord worden.

Steenmarters
In Brunssum zorgen steenmarters, mollen en woelratten regelmatig voor overlast. Mollen zijn actief onder trapveldjes en sportvelden en vormen zo een gevaar voor sporters die letsel kunnen oplopen wanneer ze wegzakken in molshopen of ondergrondse molsgangen. De gemeente heeft de bevoegdheid om op de gemeentelijke sportvelden mollenoverlast te bestrijden.

Steenmarters zijn een ander verhaal. Zuid-Limburg is een van de regio's in Nederland (samen met de regio's Nijmegen en Groningen) waar ze voor nogal wat overlast zorgen. Steenmarters zijn niet mensenschuw en verblijven ook in bewoonde gebieden, bij voorkeur op zolders. Daar maken ze vaak lawaai en dat is meestal ook de meest voorkomende vorm van overlast. Steenmarters zijn niet gevaarlijk; ze vallen geen mensen aan (tenzij in uiterste gevallen, bijvoorbeeld wanneer hun jongen worden bedreigd).
Heeft u een steenmarter in huis en ervaart u hun aanwezigheid als overlast, bel dan met de gemeente. Zij kijken dan samen met u naar de beste oplossing. Telefoonnummer: (045) 527 86 80 (afdeling Beheer).
---

Verkeersmaatregelen tijdens voorjaarskermis

Van vrijdag 13 juni tot en met dinsdag 17 juni vindt op het Koutenveld de voorjaarskermis plaats. Vanaf maandag 9 juni zijn verschillende verkeersmaatregelen van kracht. Hieronder een overzicht van deze maatregelen.

De Raadhuisstraat tussen het Koutenveld en de Dorpstraat is gesloten van woensdag 11 juni 17.30 uur tot woensdag 18 juni, 12.00 uur. Het weggedeelte Koutenveld/Raadhuisstraat tussen de Hokkelenbergstraat en de Kerkstraat is zondag 15 juni (kermiszondag) afgesloten van 13.00 tot 24.00 uur. Mocht de toeloop van het publiek zodanig groot zijn dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt, zal dit weggedeelte mogelijk gedurende langere periode afgesloten blijven. Verder zal op de kermiszondag op een deel van de Pastoor Savelbergstraat (het stuk tussen de Kerkstraat en de Wilhelminastraat) tweerichtingsverkeer toegestaan zijn.

Een deel van het parkeerterrein Koutenveld (het achtergelegen deel) is vanaf maandag 9 juni, vanaf 18.00 uur, afgesloten. Het parkeerterrein is helemaal afgesloten tussen woensdag 11 juni, 17.30 uur, en woensdag 18 juni, 12.00 uur.
Ten slotte wordt ook een gedeelte van de Dorpstraat afgesloten, dit in verband met de plaatsing van salonwagens op de Oude Markt. Het gaat om het gedeelte tussen de rotonde Dorpstraat/Europalaan en de rotonde Dorpstraat/Merkelbeekerstraat. De afsluiting geldt van woensdag 11 juni, 17.30 uur, tot en met woensdag 18 juni, 12.00 uur. Bestemmingsverkeer kan hier nog wel terecht. Voor bezoekers van de horecazaken en bedrijven aan de Dorpstraat zullen er borden worden geplaatst met het opschrift 'horeca en bedrijven bereikbaar'.

Voor alle afsluiting geldt: het (doorgaande) verkeer wordt omgeleid. Daarvoor worden verschillende borden op duidelijk zichtbare plaatsen neergezet.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer E. Noteborn, 527 85 80.

---

Kermisloten verkrijgbaar op Brunssumse markt

Op de zaterdagen 7 en 14 juni zijn op de Brunssumse weekmarkt gratis loten verkrijgbaar voor de grote Kermisverloting. Met deze grote verloting kunt u schitterende prijzen winnen, waaronder een breedbeeld TV incl. meubel en DVD speler, home cinemaset, en digitale fotocamera.

De loten zijn verkrijgbaar bij diverse marktkooplieden. U herkent ze aan het affiche 'deelnemer marktactie'.

Inleveren van de loten kan op dinsdag 17 juni tussen 18.00 en 20.00 uur in de groene bus bij de fontein op het Koutenveld. Bij de trekking, dinsdagavond om 20.30 uur, dient u zelf met het winnende lot aanwezig te zijn.

---

Wielerronde Brunssum op 9 juni

Op Pinkerstermaandag, 9 juni 2003, vindt in Brunssum de jaarlijkse wielerronde plaats. Tijdens de ronde zullen de kampioenschappen van wielerdistrict Zuid worden verreden voor de amateurs A en B, en de Elite en Neo's. Vanwege de wielerronde is op maandag 9 juni een deel van het centrum van Brunssum voor al het verkeer afgesloten.

Om 12.30 uur begint de titelstrijd voor de amateurs categorie A en B. Vervolgens starten de klassen Elite en Neo-amateurs voor hun race om het kampioenschap.

Parcours
Het parcours, met een lengte van 2.950 meter, loopt over de volgende straten: Rumpenerstraat, Lindeplein, Ir. Op de Kampstraat, Past. Savelbergstraat, Koutenveld, Raadhuisstraat, Lindestraat, Kruisbergstraat, Schubertstraat, Chopinstraat, Koolhofstraat, Rumpenerstraat.

Vanaf 11.00 uur tot omstreeks 17.30 uur zijn deze straten en de ring binnen dit parcours afgesloten voor alle verkeer.
---

Verkeersmaatregelen tijdens Schuttersfeest

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 juli vindt er in Brunssum het Zuid-Limburgs Federatiefeest plaats. Aan dit schuttersfeest, dat door Schutterij St. Gregorius de Grote wordt georganiseerd, nemen circa zestig schutterijen deel. De organisatie verwacht, afhankelijk van het weer, enkele tienduizenden bezoekers. Vandaar dat er in het weekend van 18-20 juli speciale verkeersmaatregelen gelden om de toeloop van toeschouwers in goede banen te leiden.

Het schuttersfeest vindt plaats op en rondom het schuttersterrein D'r Knoa, bij het terrein van voetbalvereniging De Leeuw, op Het Ambacht. Vanaf donderdag 17 juli tot en met maandag 21 juli is parkeren en stilstaan in een deel van Het Ambacht en een deel van de Olieslager niet toegestaan, dit ten behoeve van aan- en afvoer van goederen van en naar het festivalterrein.

Optocht
Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt op de zondag. Dan vinden de feitelijke competitietreffens plaats tussen de deelnemende schutterijen; er zijn exercities te zien en de schutterijen trekken dan in optocht door een deel van Brunssum.
De route van de optocht is als volgt: Tuinslager, (oversteken Maastrichterstraat), Servatiusstraat, Lambertusstraat, Marebosjesweg, (oversteken Maastrichterstraat), Het Ambacht, en Olieslager. Om te voorkomen dat er door bezoekers in woonwijken wordt geparkeerd, met alle overlast van dien, zullen op zondag 20 juli een aantal woonwijken voor alle verkeer worden afgesloten. Het betreft de wijken Klingelsberg (afgesloten van zondagochtend 09.00 uur tot 's avonds), een groot deel van de wijk Op de Vos (afgesloten van zondagochtend 09.00 uur tot na afloop van de optocht), en de wijk Amstenraderveld (afgesloten van zondagochtend 09.00 uur tot 's avonds). Verder wordt ook een deel van de Maastrichterstraat (tussen de Platanendreef en de Markt Treebeek) die dag afgesloten voor al het verkeer.

Mensen die woonachtig zijn in het afgesloten gebied, ontvangen van de gemeente een brief. Deze brief geldt als een ontheffing. Op vertoon van de brief kunt u tijdens de afzetting, bij speciale doorlaatposten, uw wijk in- en uitrijden - uiteraard zover het verloop van de optocht dit toelaat.
Bewoners aan de optochtroute worden verzocht om gedurende het verloop van de optocht niet in de eigen straat te parkeren.

Calamiteitenroute
Op zondag 20 juli zal er tevens in de wijk Amstenraderveld een zogenaamde calamiteitenroute van kracht zijn. Dat is een route waar, in het geval van ongelukken, brandweer, politie en ambulances gebruik van kunnen maken. De calamiteitenroute loopt over de Fazantlaan en de Vinkenallee. Deze route moet op zondag 20 juli helemaal vrijgehouden worden: ook geparkeerde of stilstaande auto's zijn hier niet toegestaan, van 09.00 uur 's ochtends tot 's avonds.

Gedeeltelijke afsluiting N276
Om de verwachte toeloop van bezoekers op te vangen, wordt er op zondag 20 juli extra parkeerruimte ingericht. Dat gebeurt op een rijbaan van de N276. Hiervoor zal de westelijke rijbaan worden afgesloten voor het verkeer, waardoor alleen eenrichtingsverkeer over de N276 mogelijk is, vanaf de Karel Doormanstraat richting Doenrade. Tevens wordt ook één rijbaan van de Kennedylaan (het gedeelte tussen de N276 en de Gouverneurstraat) afgesloten voor parkeerdoeleinden. Hier blijft dan alleen eenrichtingsverkeer mogelijk in de richting N276-Gouverneurstraat.

Elders op deze gemeentepagina's vindt u een officiële bekendmaking van de Provincie Limburg over de gedeeltelijke afsluiting van de N276.

Omleidingen
Gedurende de wegafzettingen wordt het doorgaand verkeer omgeleid.
- Verkeer komend uit de richting Doenrade met de bestemming Heerlen/Kerkrade/Landgraaf/Brunssum wordt omgeleid via de route Amstenraderweg, Allee, Akerstraat-Noord, Emmaweg en Karel Doormanstraat.

- Verkeer komend uit de richting Karel Doormanstraat en/of de Kennedylaan en met bestemming Hoensbroek/Nuth/Sittard volgt de route Kennedylaan, Gouverneurstraat, Bexdellestraat, Maastrichterstraat, Platanendreef, Kruisbergstraat, Karel Doormanstraat en Akerstraat-Noord.

- Verkeer vanaf het kruispunt Kennedylaan/Albert Schweitzerstraat met bestemming Landgraaf/Kerkrade/Schinveld/Roermond volgt de route Kennedylaan, Veldstraat en Haefland.

Alle omleidingen zijn aangegeven met omleidingsborden en -pijlen.

Bezwaar
Tegen bovengenoemd besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking (4 juni 2003) een bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Hoe u precies bezwaar kunt maken, leest u in de folder 'Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid'. Deze folder is verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting van de gemeente Brunssum, telefoon (045) 527 86 33.

Meer informatie over bovenstaande verkeersbesluit? Neem contact op met de gemeente Brunssum, telefoon (045) 527 86 23 of 527 85 80.
---

Parkeerverbod Crijckelshof

Het college van Burgemeester en Wethouders wil komen tot een gedeeltelijk parkeerverbod in de Crijckelshof. Het parkeerverbod zal gelden voor de gehele oostzijde van de Crijckelshof. Tevens zal aan de overzijde, ter hoogte en aan weerszijden van de toekomstige in- en uitgang van het Romboutscollege, over een lengte van 30 meter eveneens een parkeerverbod gaan gelden.

Het college wil de Crijckelshof inrichten als een 30 km-zone. Daartoe vinden aanpassingen aan de weg plaats. Zo komen op de plaatsen waar de Crijckelshof aansluit op de Schoolstraat en de Heugerstraat verhoogde kruisvlakken. Dit heeft onder meer het gevolg dat een aantal parkeerplaatsen voor het pand Schoolstraat 4 komen te vervallen.

Inzage
Het bovenstaande is een concept-verkeersbesluit. Dat wil zeggen dat u nog zienswijzen kunt indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders gedurende de periode van inzage. Het concept-verkeersbesluit ligt ter inzage van 4 juni tot en met 4 juli in het Bestuurscentrum, afdeling Civiele Techniek. Voor informatie kunt u bellen met (045) 527 86 23.
---

Extra raadsvergadering op 10 juni 2003

De gemeenteraad komt voor een extra vergadering bijeen op dinsdag 10 juni 2003 om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Saneringsplan Parkplan Emma, Woonvlek II
De raad wordt gevraagd in te stemmen met een herzien saneringsplan voor Parkplan Emma, woonvlek II. Het oorspronkelijke saneringsplan werd vastgesteld in 1996. Naar aanleiding van nieuwe inzichten is dit saneringsplan herzien. Tot de doorgevoerde wijzigingen behoort het aanbrengen van geotextiel op het hele terrein (met uitzondering van de infrastructuur), een andere organisatie van milieukundige begeleiding, en een intensiever toezicht en handhaving. De gekozen variant wijkt in positieve zin af van het saneringsplan uit 1996 en van de huidige inzichten.

In verband met Pinksteren vindt er géén inzameling plaats van huishoudelijk en GFT-afval op Pinkstermaandag 9 juni. In plaats daarvan wordt het afval opgehaald op zaterdag 7 juni. De gemeente tijdens Pinksteren De gemeente is op Pinkstermaandag, 9 juni, gesloten. De gemeenteraad kwam voor een vergadering bijeen op dinsdag 27 mei 2003. Tijdens deze vergadering zijn onder meer de volgende besluiten genomen:
gebouwen. De raad is akkoord gegaan met de Kadernota Ruimtelijke Kwaliteit Parkstad (waarin de kaders voor het welstandsbeleid van de gemeente Brunssum op Parkstad Limburg-niveau zijn aangegeven) en met de vervolgprocedure Lokale Welstandsnota Gemeente Brunssum. gemeenteraad heeft ingestemd met de gevraagde vergoedingen. Het gaat om de volgende vergoedingen:
aanpassen van de tijdelijke huisvesting (noodlokaal). De raad is akkoord gegaan met dit voorstel en heeft, in het verlengde daarvan, de 5e begrotingswijziging van de gemeente Brunssum vastgesteld. de Wet op de inkomstenbelasting 1964. De raad heeft de aangepaste Verordening vastgesteld.
gemeenteraad van Brunssum heeft de beheervisie en het maatregelenplan vastgesteld.
griffier. De raad heeft ingestemd met de benoeming van de heer H. van de Roer tot nieuwe griffier van de gemeente Brunssum. De volgende reguliere raadsvergadering is op dinsdag 8 juli 2003.