Provincie Drenthe

GS besluiten van 3 juni

Assen, 3 juni 2003
Persberichtnummer 03-083


Goedkeuring voor bedrijventerrein Vriezerbrug
GS geven goedkeuring aan het bestemmingsplan Bedrijventerrein Vriezerbrug. Het plan behelst de revitalisering van het bestaande bedrijventerrein en de uitbreiding daarvan aan de noord- en noordwestkant. Het terrein ligt ten noorden van de oude weg Vries-Tynaarlo, tussen de A28 en het Noord-Willemskanaal. GS hechten veel belang aan de landschappelijke inpassing van dit bedrijventerrein. Zij vinden de inpassing voor het gehele terrein voldoende gewaarborgd en stemmen daarom in met het plan. De gemeenteTynaarlo heeft aangegeven dat uit de opbrengsten van de uitbreiding voldoende geld beschikbaar komt om het bestaande terreindeel voor een belangrijk deel te revitaliseren. GS vinden het belangrijk dat bedrijventerreinen van goede kwaliteit zijn en passen in het landschap. Daarom willen GS de komende vier jaar de kwaliteit van de bestemmingsplannen van bedrijventerreinen nauwlettend blijven volgen.

Bestemmingsplan Markt-Nassaukade in Beilen deels goedgekeurd De gemeente Midden-Drenthe is bezig met de herstructurering van het centrum van Beilen. Vooruitlopend op een nieuw bestemmingsplan voor het totale centrum, is nu al een plan opgesteld voor het deelgebied Markt-Nassaukade. Dit in verband met een aantal recente veranderingen, zoals de verplaatsing en uitbreiding van supermarkten, de verplaatsing van discotheek 't Skopje en de mogelijke verplaatsing van het bedrijf Zonna, dat daar een verkoopkantoor voor landbouwmachines heeft. Het plan biedt ruimte aan detailhandel, zakelijke dienstverlening, horeca en 60 nieuwe woningen. GS hebben dit bestemmingsplan gedeeltelijk goedgekeurd. Het past binnen het Provinciaal omgevingsplan (POP), waarin Beilen is aangemerkt als substreekcentrum. Voor de uitvoering van de 60 woningen is gebruik gemaakt van de provinciale knelpuntenpot voor extra woningen.
GS hebben goedkeuring onthouden aan de regeling voor de locatie van Zonna. GS vinden dat de gemeente de uitvoerbaarheid van dit deel van het bestemmingsplan niet heeft aangetoond. Het is namelijk niet zeker dat Zonna daadwerkelijk verplaatst zal worden. Bij goedkeuring zou de gemeente wel verplicht zijn om de nieuwe plannen voor dat terrein te realiseren.

Tarief omhoog om kosten te dekken
Het college van gedeputeerde staten is akkoord gegaan met het voorstel van de gemeente Emmen en Coevorden om de tarieven voor collectief vraagafhankelijk vervoer (CVV) voor niet-pashouders te verhogen. Het CVV-vervoer is in Emmen en Coevorden beter bekend onder de naam Regiotaxi. De tarieven voor de Wvg-pashouders (Wet Voorziening Gehandicapten) blijven ongewijzigd.
De verhoging is nodig omdat de kosten door de huidige tarieven niet meer volledig worden gedekt. Daardoor ontstaat eind 2003 naar verwachting een tekort van ruim 140.000 euro op de gemeentelijke begroting. Bij de start van het collectief vraagafhankelijk vervoer Emmen/Coevorden begin 2000 werd destijds afgesproken dat de tarieven voor niet-pashouders kostendekkend moeten zijn. De provincie is formeel verantwoordelijk voor het vaststellen van de tarieven in het openbaar vervoer.
De tarieven voor niet-pashouders worden als volgt gewijzigd:

Zone afstand Tarief 2002 Nieuw tarief per rit

1 2,25 euro 2,25 euro
2 3,60 3,90
3 5,20 6,25
4 6,95 7,50
5 8,70 9,50
6 en meer 8,70 9,50

Strengere handhaving op ligplaatsen vaartuigen
De provincie gaat strenger toezien op ligplaatsen van vaartuigen. Tot nu toe gedoogde de provincie schepen die voor langere perioden in de Drentse vaarwegen aangemeerd lagen. Het college van gedeputeerde staten heeft daar nu een eind aan gemaakt. De provincie heeft haar voorgenomen beleid eerst voorgelegd aan de meest betrokkenen instanties en heeft vandaag het ontwerp vastgesteld. Belanghebbenden kunnen in die periode hun visie op het ontwerp geven, dat van 10 juni tot en met 15 juli 2003 ter inzage ligt.
Het college heeft beleidslijnen ontwikkeld die inhouden dat in de winterperiode in beginsel nergens ligplaats genomen mag worden. In de zomer kan alleen ligplaats worden ingenomen als dat vanuit nautische, waterhuishoudkundige, landschappelijke, ecologische of recreatieve belangen niet op bezwaren stuit.
Vaartuigen die al gedurende langere tijd in een vaarweg liggen kunnen een tijdelijke vergunning krijgen die vervalt zodra de boot van eigenaar verandert of verplaatst wordt. Voorwaarde daarvoor is wel dat het vaartuig geen direct gevaar vormt voor de scheepvaart, de waterkwaliteit en waterhuishouding.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl