DSM



16N Heerlen, 3 juni 2003

Internationale DSM Award for Chemistry and Technology 2003 naar Nederlandse onderzoeker voor het terugdringen van de toxische bijwerkingen van chemotherapie



De Nederlandse onderzoeker Dr. Vincent de Groot heeft vandaag de eerste internationale DSM Award for Chemistry and Technology gewonnen. De keuze van de internationale jury viel op De Groot, promovendus aan de universiteit van Nijmegen, voor zijn organisch-chemisch onderzoek. Zijn werk omvatte de ontwikkeling, synthese en evaluatie van zogeheten tumor-active prodrugs, waarmee geneesmiddelen tegen kanker op zeer gerichte wijze in de tumor gebracht kunnen worden. Hierdoor zijn de toxische bijwerkingen veel geringer dan bij de huidige kankermedicijnen. Vincent de Groot ontving een geldbedrag van EUR 6000 uit handen van Jan Zuidam, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Veertien andere prijswinnaars ontvingen elk EUR 1250.

Na de ceremoniële uitreiking van de diploma's en geldprijzen aan de 15 prijswinnaars in Kasteel Vaalsbroek gaf de heer Zuidam als commentaar: "Innovatie is meer dan alleen goed onderzoek. Het gaat ook om het vermogen kennis om te zetten in economische waarde. De prijswinnaar van vandaag heeft niet alleen uitmuntend onderzoek gedaan, maar ook een eigen bedrijf opgestart om zijn prodrug-concept aan de man te brengen in de farmaceutische industrie."

Naast Belgische en Nederlandse kandidaten mochten dit jaar ook kandidaten uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen meedingen naar de Award. Regionale jury's kozen eerst vijf kandidaten uit hun eigen regio. De beste drie daarvan werden vervolgens genomineerd voor de Internationale DSM Award. Zij presenteerden gisteren hun onderzoek aan de internationale jury. Vandaag wees deze jury een winnaar aan.

Stimulans voor grensverleggend onderzoek

De in 1986 ingestelde DSM Award for Chemistry and Technology wordt jaarlijks uitgereikt en is hard op weg internationale faam te verwerven. Tot 2001 was deelname beperkt tot promovendi van onderzoeksinstituten in Nederland en Vlaanderen. In 2002 kwam daar Wallonië bij, en sinds dit jaar kunnen ook onderzoekers uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen meedoen.

DSM doet veel van zijn onderzoekswerk in nauwe samenwerking met universiteiten. Met zijn jaarlijkse DSM Awards for Chemistry and Technology wil DSM jonge wetenschappers stimuleren tot creatief en grensverleggend onderzoek.

Dit is volgens DSM van belang omdat dergelijk onderzoek niet zelden aan de basis staat van de ontwikkeling van nieuwe, kennisintensieve industriële processen en technisch hoogwaardige producten. Daarnaast is DSM van mening dat kwalitatief hoogstaand universitair onderzoek parallel loopt met academisch onderwijs van hoog niveau.

Professor Emmo Meijer, voorzitter van de internationale jury en Chief Technology Officer van DSM, voegt daaraan toe: "Hoewel de verminderde belangstelling voor technische studies zorgelijk is, doet het me genoegen te constateren dat de universiteiten nog steeds wetenschappers van zeer hoog niveau afleveren. De bijdragen van de prijswinnaars van dit jaar onderstrepen dat."

Juryverslag

In haar verslag meldt de jury het volgende: "Wij zijn onder de indruk van de creativiteit en de brede aanpak van het onderzoek. De elegantie van het concept ligt in het feit dat ongewenste toxische bijwerkingen van het medicijn worden teruggedrongen." De jury verwacht dat de resultaten van het onderzoek waardevol zullen zijn voor de behandeling van tumoren met behulp van chemotherapie en meer in het algemeen voor de selectieve afgifte van medicijnen in het lichaam.

Dr. De Groot verrichtte zijn onderzoek aan de universiteit van Nijmegen als medewerker van de vakgroep Organische Chemie onder supervisie van Doctor Hans Scheeren en Professor Roeland Nolte.

Andere winnaars

De overige veertien prijswinnaars ontvingen elk een cheque ter waarde van EUR 1250. Het gaat om de volgende personen:

België

Dhr S.P.B Kremer Katholieke Universiteit Leuven

Mw C. Sioncke Katholieke Universiteit Leuven

Dhr C. Koulic Universiteit Luik

Dhr K. de Smet Katholieke Universiteit Leuven

Dhr R. Dumeunier Katholieke Universiteit Leuven

Duitsland - Noordrijn-Westfalen

Dhr A. Leitner Max Planck Instituut Mülheim

Dhr R. Fechete Technische Hogeschool Aken

Mrs. A. Hoffmann-Röder Universiteit Dortmund

Dhr L. Bialy Max Planck Instituut Dortmund

Dhr R. Becker Universiteit Bochum

Nederland

Dhr J.A.A. Demmers Universiteit Utrecht

Dhr A.H. Janssen Universiteit Utrecht

Dhr W.A. van Winden TU Delft

Mw C. Chassagne TU Delft



DSM