NIONEX en Tridion vernieuwen intranet Bertelsmann

BeNet gebaseerd op Content Management System Tridion R5 en NIONEX Enterprise Information Portal

Amsterdam/München, 3 juni 2003 - Viertalig, voortdurend up-to-date en wereldwijd beschikbaar voor circa 80.000 medewerkers: de eisen die Bertelsmann AG aan het nieuwe intranet stelde waren uitdagend, complex en divers. Sinds begin april kunnen alle medewerkers van het mediabedrijf in 55 landen gebruikmaken van het nieuwe BeNet. Het intranet-platform voorziet in dagelijks geactualiseerde berichten uit de gehele onderneming in het Duits, Frans, Engels en Spaans. Daarbij hebben de medewerkers ook toegang tot andere bedrijfsinterne informatie, waaronder een eigen arbeidsmarkt.

Ontwerp en realisatie van het intranet duurden drie maanden en waren in handen van NIONEX, een dochteronderneming van de DirectGroup Bertelsmann. Voor het design van de nieuwe site tekende het creatieve team van wissen.de. Hierbij waren vooral een heldere structuur, gebruikersvriendelijke interface en eenvoudige zoekfunctionaliteit van belang.

Voor deze complexe opgave koppelde system integrator NIONEX het eigen Enterprise Information Portal (EIP) met Tridion R5. Tridion is in Europa marktleider op het gebied van XML-gebaseerde Enterprise Content Management en levert met Tridion R5 de technische basis voor het nieuwe BeNet.

De gekozen oplossing maakt het mogelijk inhoud en diensten vanuit verschillende bronnen binnen het concern te combineren, te gebruiken en te raadplegen en deze ook via diverse kanalen te publiceren. Omdat Bertelsmann ook op het gebied van ICT een decentraal georganiseerde onderneming is, met verschillende technische omgevingen, was het een extra opgave om de specifieke toegangssituatie voor elke medewerker in te schatten. Voor medewerkers die buiten het bedrijfsnetwerk vallen is een vergaand geautomatiseerde aanmeldprocedure ontwikkeld. Het is nu de eerste keer dat echt álle medewerkers van de Bertelsmann-groep van het intranet gebruik kunnen maken.

Naast het gebruikersbeheer van de 80.000 medewerkers resulteert de technische oplossing van NIONEX en Tridion tevens in een concept waarmee afdelingen en bedrijfsonderdelen hun eigen BeNet pagina's kunnen invullen en vormgeven. Daarnaast ontstaat zo een server-architectuur die de maximale piekbelastingen van een dergelijk groot concern kan afhandelen.

Over NIONEX GmbH
NIONEX GmbH, is de technologietak van DirectGroup Bertelsmann en een van de belangrijkste Duitse spelers op het gebeid van content- en kennismanagementoplossingen. De technologieleverancier biedt als systemintegrator voor Content-Management-toepassingen het complete spectrum: van concept en technisch ontwerp tot en met implementatie van een compleet platform.