Gemeente Capelle a/d IJssel

Zwemmen ontraden in de Zevenhuizerplas

Gedurende het zwemseizoen (tot 1 oktober) wordt het oppervlaktewater van de ruim 100 (!!) zwemlocaties in Zuid-Holland regelmatig gecontroleerd. Eén keer per twee weken controleren de provincie Zuid-Holland en de waterschappen de veiligheid en kwaliteit van het oppervlaktewater.

Zwemmen ontraden in de Zevenhuizerplas

Er is nog altijd sprake van een hoge concentratie rode alg in het water. Deze alg kan gezondheidsklachten geven bij zowel mensen als dieren. De klachten die kunnen optreden zijn met name overgeven, darmklachten, hoofdpijn en huidirritatie.

Blauwwieren
Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauwgroene kleur. Sommige zijn rood-bruin. Aan het wateroppervlak vormen ze drijvend een laag die op olie lijkt. Naarmate deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af. Het wier vormt dan een stinkende brij en enkele blauwwieren produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor mens en dier. Vergiftigingen komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Kleine kinderen zijn veel kwetsbaarder, omdat ze sneller een slok water naar binnen krijgen. Binnen 12 uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn, braken, diarree, koorts en huidirritatie Deze verschijnselen houden ongeveer 5 dagen aan en verdwijnen vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen genoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts.

Veiligheid
Zwemmen in oppervlaktewater, ook als het voldoet aan de kwaliteitsnormen, is nooit zonder risico. Duik daarom nooit in ondiep of troebel water en ga niet zwemmen in water met veel scheepvaart. Denk altijd aan uw eigen veiligheid en die van uw kinderen.

Vragen
Heeft u vragen over zwemwater of wilt u de zwemwaterfolder bestellen? Stuur dan een e-mail naar zwemwater@pzh.nl. U ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord. U kunt ons ook tijdens kantooruren bellen via de zwemwatertelefoon, telefoon 070 441 75 50 of kijk op internet www.pzh.nl.