Gemeente Ede

Rechterlijk vonnis bekrachtigt beleid burgemeester van Ede

De overlast in en rond een schuur in het buitengebied van Lunteren moet stoppen. Vorige week bepaalde de rechter in een kortgeding, dat de eigenaar van de schuur vanaf zijn erf geen overlast meer mag toestaan en niet meer dan 2 jongeren op zijn erf mag hebben. Eerder had de burgemeester de schuur al gesloten. Doordat de jongeren uitweken naar het erf nam de overlast nauwelijks af. Met dit vonnis wordt het door de burgemeester ingezette beleid om de overlast aan te pakken bekrachtigd.

In de schuur worden de zogenaamde keetbijeenkomsten gehouden van jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud. Het hoge alcohol gebruik en de grote mate van overlast baart de gemeente en m.n. de omwonenden zorgen.
De jongerenkeet bestaat al jaren. Met name het laatste jaar is er sprake van toename van de overlast voor de buurtbewoners. Gesprekken tussen de politie en gemeentebestuur met de gebruikers en eigenaar van de keet hadden geen resultaat.
De burgemeester heeft toen de schuur gesloten. Omdat de activiteiten verhuisden naar buiten de schuur had dit niet het gewenste resultaat. In overleg met de omwonenden is toen bekeken hoe deze niet te tolereren overlast kon worden aangepakt, hetgeen resulteerde in een civiele procedure te voeren door betrokkenen. Het rechtelijk vonnis bekrachtigt nu het beleid van de burgemeester dat keetbijeenkomsten geen overlast mogen hebben voor omwonenden.