Consumentenbond

Nieuwe wet beschermt koper van woning

3 juni 2003

Vandaag heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat kopers van bestaande en nieuwbouwwoningen het recht geeft om binnen drie dagen van de koop af te zien. Kopers van nieuwbouwwoningen krijgen daarnaast het recht om een deel van de laatste betaling in te houden tot het moment dat alle opleveringsgebreken zijn verholpen. De datum van de invoering van de nieuwe wet is vermoedelijk 1 september van dit jaar. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben jarenlang voor invoering van deze belangrijke nieuwe wet gestreden en zijn verheugd met het vandaag behaalde resultaat.

De wet "Koop van onroerende zaken en aanneming van werk" beschermt de kopers van nieuwbouwhuizen en bestaande woningen door hen een bedenktijd van drie dagen te geven. Drie belangrijke dagen waarbinnen alsnog kan worden afgezien van de aankoop. Bijvoorbeeld omdat na een bouwtechnische keuring blijkt dat een huis ernstige gebreken vertoont. Of omdat de koop onder grote tijdsdruk heeft plaatsgevonden. In alle gevallen kan de koper alsnog kosteloos en zonder opgaaf van reden van de aankoop af. De wet geeft kopers van nieuwbouwwoningen het recht om een bedrag ter grootte van 5% van de aanneemsom in depot te houden bij de notaris. De aannemer ontvangt dit bedrag als alle geconstateerde gebreken zijn verholpen. Tot slot vereist de nieuwe wet dat koopovereenkomsten schriftelijk moeten worden vastgelegd, een mondelinge overeenkomst is straks niet langer rechtsgeldig.

Bedenktijd bestaat al wettelijk bij het kopen aan de deur (de colportagewet), het kopen via internet en het kopen van timesharing vakantiewoningen. Ook bij het kopen van huizen en appartementen wordt nu een bedenktijd ingevoerd. Dat is belangrijk om de consument te beschermen in tijden van een overspannen woningmarkt, zoals we die de afgelopen jaren kenden. Op dit moment is de druk in de bestaande woningmarkt weliswaar minder hoog, in de krappe nieuwbouwmarkt is de belangstelling met name in het lagere prijssegment onverminderd groot. Van de 90.000 nieuwe woningen die er jaarlijks bij zouden moeten komen, worden er door allerlei oorzaken minder dan 60.000 gebouwd. Kopers staan inde rij als er op nieuwe woning kan worden ingeschreven en zijn vaak gedwongen om onder grote tijdsdruk te beslissen. Daardoor zijn mensen veel te vaak gedwongen om de grootste financiële beslissing van hun leven binnen een paar uur te nemen. De nieuwe wet geeft hen de mogelijkheid om op een verkeerde of overhaaste beslissing terug te komen.