Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 03-06-2003

Hooligans krijgen aanpak op maat

Voetbalvandalen moeten een individuele aanpak krijgen. De harde kern zal uit het stadion geweerd moeten worden en daarnaast zonodig strafrechterlijke hulpverlening krijgen, om bijvoorbeeld de agressie te kunnen beheersen. Vandalen die nog nauwelijks delicten hebben gepleegd, zijn vaak al geholpen bij deelname aan sociaal preventie projecten. Door hen te betrekken bij de club, kan hun houding ten opzichte van de club in positieve zin veranderen. Staatssecretaris Clémence Ross (VWS) omarmt de aanbeveling van de Universiteit van Tilburg en kiest de komende jaren voor een dadergerichte aanpak.

Uit het onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt er een sterk verband te bestaan tussen voetbal gerelateerde criminaliteit en andere delicten. Zo blijkt dat 72 procent van de respondenten de afgelopen vijf jaar al eerder zijn aangehouden door de politie. Bijna de helft van de aangehouden voetbalvandalen beperkt het agressieve gedrag niet tot de voetbalwedstrijden, maar pleegt ook in andere omstandigheden geweldsdelicten. Dit toont aan dat voetbalvandalisme geen specifiek voetbalprobleem is, maar een breed maatschappelijk probleem.

Verder blijkt de voetbalvandaal gemiddeld 24,5 jaar en autochtoon. De onderzoekers concluderen dat alcohol- en drugsgebruik een voorname risicofactor is. Andere factoren die een rol spelen zijn criminele antecedenten en problemen met agressiebeheersing.

Voetbalvandalen moeten een dadergerichte aanpak krijgen, zo stellen de onderzoekers. Zij die geweld plegen moeten via stadionverboden worden geweerd. Zij krijgen zonodig strafrechterlijk hulpverlening opgelegd. In de regio Midden-Gelderland werken de politie, het Openbaar Ministerie en Vitesse al geruime tijd samen om de regisseurs binnen de harde kern van Vitesse aan te pakken. Deze aanpak is tot nu toe succesvol gebleken.

Vandalen die nog nauwelijks delicten hebben gepleegd kunnen baat hebben door aan te haken bij sociaal preventieve projecten van hun club. Dit kan betekenen dat ze een taak moeten uitvoeren voor hun club of bijeenkomsten over de normen en waarden binnen hun club moeten bijwonen. Doel hiervan is dat ze meer binding met de club krijgen. Uit een evaluatie van het sociaal preventieve supportersbeleid van VWS blijkt deze aanpak succesvol. Staatssecretaris Ross heeft daarom besloten om nog vier jaar door te gaan met deze projecten. De KNVB zal hierbij een coördinerende rol spelen. Ook zal er een steunpunt sociaal preventief supportersbeleid komen. Dit zal worden gehuisvest bij de KNVB.