Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 juni 2003, no. 100

Drie vliegtuigbommen geruimd in Meerhoven

Vandaag heeft de Explosieven Opruimingsdienst nabij de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven drie vliegtuigbommen (blindgangers) uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Omdat de bommen op ruime afstand van woningen lagen, bleef de overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt.

De operatie verliep uitermate voorspoedig. Nadat een veiligheidsgebied was afgezet, startte om tien uur de daadwerkelijke ontmanteling. Al na twintig minuten was de eerste bom, een Engelse vijfhonderdponder met chemische vertraging, door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt. Drie kwartier later werd een bom van hetzelfde type gedemonteerd.

Vervolgens heeft de Explosieven Opruimingsdienst een derde bom onschadelijk gemaakt: een Amerikaanse fragmentatiebom (220 lbs). Om 12.00 uur waren alle drie de bommen ontmanteld. Deze werden vervolgens vervoerd naar een veilige plek om later gecontroleerd tot ontploffing te worden gebracht. Om 13.00 uur werden het gebied en enkele omliggende wegen zoals Het Schaapsdijk weer vrijgegeven.

De vandaag geruimde bommen lagen ter hoogte van de voormalige Duitse startbaan, die door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog meermalen is bestookt. Ongeveer tien procent van alle afgeworpen bommen ging niet af. De Explosieven Opruimingsdienst verwacht daarom dit jaar nog meer blindgangers in deze omgeving aan te treffen.

© 2003 Gemeente Eindhoven