Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 03-06-2003

Hooligans moeten individueel worden aangepakt

Voetbalhooligans misdragen zich regelmatig ook buiten het voetbalstadion. Staatssecretaris Ross vindt daarom dat hooligans dagelijks moeten worden gevolgd.

Uit een vandaag gepresenteerd onderzoek blijkt dat voetbalvandalisme een maatschappelijk probleem is. Het heeft weinig te maken met het voetbal zelf. Voetbalvandalisme gaat vaak samen met gewelddadig gedrag en drank- en drugsgebruik. Geschat wordt dat wekelijks enkele honderden hooligans (laagopgeleide Nederlandse mannen) bewust uit zijn op rellen.

In de regio Gelderland-Midden is het dagelijks volgen van bekende hooligans een succesvolle aanpak. Hooligans die overtredingen begaan worden gestraft met stadionverboden, maar krijgen ook begeleiding. Door deze aanpak - een van de aanbevelingen uit het onderzoek - was er in het afgelopen voetbalseizoen minder (dure) politiebegeleiding nodig tijdens wedstrijden.

Ook voor supporters die zich minder vaak schuldig maken aan delicten wil staatssecretaris Ross de komende vier jaar landelijk maatregelen treffen. Zo krijgen deze hooligans bijvoorbeeld taken binnen de voetbalclub zelfopgelegd.

Hooligans krijgen aanpak op maat
1.
Hooligans krijgen aanpak op maat
Persbericht, 3-6-2003

Presentatie rapport De Bal of de man 2.
Presentatie rapport De Bal of de man
Speech, 3-6-2003

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19770