Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Mensenrechten en Vredesopbouw

Afdeling Vredesopbouw en Goed Bestuur

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

3 juni 2003

Behandeld


- Hagar Ligtvoet


Kenmerk


- DMV/VG-146/03

Telefoon


- +31 (0)70 3486515


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70 3484486


Bijlage(n)


- Evaluatierapport programma Press Now

E-Mail


- hagar.ligtvoet@minbuza.nl


Betreft


- Evaluatie media-activiteiten Balkan


---

Zeer geachte voorzitter,

Graag - bied ik u hierbij - ter informatie de evaluatie van het 'Support to Independent Media in Southeast Europe' programma van Press Now (1999-2002) aan, zoals aangekondigd in de Memorie van Toelichting 2003 (TK 28600 V, nr. 2) en toegezegd naar aanleiding van schriftelijke kamervragen bij de begrotingsbehandeling (TK 28600 V, nr. 7).

Press Now is de uitvoerende organisatie voor een groot deel van de door Nederland gefinancierde media-activiteiten in de Balkan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verleent reeds negen jaar financiering aan Press Now. De evaluatie betrof echter uitsluitend het laatste driejarige programma. Aan de organisatie is voor de komende vier jaar een programmasubsidie verleend in het kader van het programma voor thematische medefinanciering TMF.

Het evaluatierapport concludeert dat de activiteiten van Press Now relevant zijn geweest in relatie tot de doelstellingen van de organisatie en die van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en dat de organisatie in staat is gebleken de gehanteerde werkwijze aan te passen aan de veranderende context. De evaluatie heeft tevens aangetoond dat het programma effectief is geweest in het helpen creëren van professionele en onafhankelijke media. De driejarige financiering die het ministerie verleende aan het programma heeft volgens de evaluatoren de organisatie in staat gesteld een lange termijn perspectief te hanteren, waardoor complexe kwesties die andere donoren vermeden door hun korte termijn financiering, aangepakt konden worden.

Daarnaast stipt de evaluatie ook een aantal verbeterpunten aan en geeft het aanbevelingen voor de toekomst waardoor de effectiviteit van het programma verder vergroot zou kunnen worden. Zo wordt aangegeven dat Press Now meer systematisch te werk moet gaan in het meten van resultaten en meer aandacht moet besteden aan de specifieke terreinen van expertise van de organisatie, aan 'lessons learned' en aan duurzaamheidscomponenten.

De aanbevelingen uit de evaluatie worden door Press Now meegenomen in de ontwikkeling van een op de organisatie toegesneden kwaliteitssysteem, die momenteel gaande is. Tevens is besloten de hulp aan Bosnië, Servië en Kosovo in het derde jaar van de TMF financiering te beëindigen, gezien het feit dat in die landen na vele jaren van donorsteun, de grotere, onafhankelijke mediaorganisaties zichzelf naar verwachting op korte termijn financieel zullen kunnen bedruipen.


---

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven


---