Gemeente Amstelveen

Beslissing rond groenbezuinigingen valt na de zomer

De gemeenteraad heeft in het kader van de groenbezuinigingsopdracht van 350.000 gevraagd naar kaderstellend beleid. Aan de hand van zowel een beeldkwaliteitplan als een bedrijfsplan kan de gemeenteraad op een goede manier inzichtelijk krijgen op welke wijze de groenbezuiniging ingevuld kan worden. Gezien de vereiste nauwkeurigheid bij de behandeling van dit onderwerp en het afleveren van een goede kwaliteit van beide producten, is de bespreking ervan in de raadsvergadering van juni niet haalbaar. Het bedrijfsplan is in concept gereed. Het beeldkwaliteitsplan onderhoud komt in de loop van juni. Beide plannen zullen dan op elkaar afgestemd moeten worden. Bespreking van de problematiek zal nu na de zomervakantie plaatsvinden.

Eerste bevindingen bedrijfsplan groen
Een zeer belangrijk financieel aandachtspunt in het bedrijfsplan is, dat het in stand houden van het groen op langere termijn jaarlijks een investering van ongeveer 1 miljoen vergt. Het gaat dan om grootschalige reconstructies en renovaties, zoals bijvoorbeeld de ophoging van het Broersepark. De jaarlijkse begroting voorziet slechts in een renovatiebudget van ongeveer 0,4 miljoen. Dit betekent een structureel tekort van 0,6 miljoen. Aangezien een groot deel van de kosten personele kosten is, betekent dat een verandering in de kostenstructuur alleen kan worden bereikt door vermindering van de personele inzet. Dat is alleen haalbaar bij veranderingen in de inrichting van het groen en de kwaliteit van het beheer.

Eerste bevindingen beeldkwaliteitsplan
In een beeldkwaliteitsplan onderhoud staan verschillende onderhoudsniveaus (sober, basis en excellent) beschreven van vier aspecten van het beheer van de openbare ruimte groen, wegen, reiniging en straatmeubilair. Bij een sober onderhoudsniveau betreft het bijvoorbeeld een straat waar zwerfvuil ligt, of dat een weg minder goed onderhouden is. Een basiskwaliteit is beter dan sober. Er ligt dan bijvoorbeeld minder zwerfvuil op de weg, maar het wegbeeld is ook niet heel bijzonder. Excellente kwaliteit betekent dat een weg of een stuk groen er goed onderhouden uitziet.

Bij bijvoorbeeld een integrale keuze voor het onderhoudsniveau ´basis´ lijkt dit geen extra financiële middelen op te leveren, die de bezuiniging op groen kunnen verzachten. Een keuze voor een onderhoudsniveau "excellent" kan zelfs extra geld gaan kosten. Het " inruilen" van middelen van grijs voor groen lijkt dus geen financieel perspectief te bieden.

Bij de vergelijking van de groenkosten op categorieniveau, vertonen de kosten van Amstelveen overeenstemming met cijfers elders in het land. Amstelveen heeft alleen relatief veel groen en veel groen van een duur soort. Bij het eventueel aanpassen van het groenniveau zijn het afstoten en/of het omvormen van groen voor de hand liggende opties.

De gemeenteraad zal na de zomervakantie een definitief besluit moeten nemen over de wijze waarop de groenbezuiniging ingevuld zal moeten worden.