Gemeente Amstelveen

Inschrijving ´PC Minima´ van start

De gemeente Amstelveen is per 1 juni begonnen met de inschrijving voor het project Computerverstrekking en tegemoetkoming in de kosten voor het internetabonnement, ook bekend als PC Minima. De doelgroep bestaat uit Amstelveense minima die vaak niet de beschikking hebben over een computer thuis. Het doel van het project is te voorkomen dat mensen met een minimuminkomen en hun kinderen een achterstand oplopen in kennis en vaardigheden op computergebied. Een dergelijke achterstand kan ernstige maatschappelijke gevolgen hebben. In de huidige samenleving is de computer immers niet meer weg te denken. Daarom biedt de gemeente Amstelveen inwoners met een laag inkomen (tot 110% van de bijstandsnorm) de mogelijkheid om in het bezit te komen van een computer.

Het project PC Minima is uniek in Nederland vanwege de omvang en de uitgebreide doelgroep. De verstrekte computer voldoet aan alle eisen van de huidige maatschappij. Het is een nieuwe PC inclusief software, een internetaansluiting (modem), CD-Rom speler met CR rewriter, DVD-Rom en printer. De waarde van het totale pakket bedraagt 1.100. Bij de computer worden bovendien een aantal extra faciliteiten verstrekt zoals één jaar gratis gebruik van een helpdesk en een tweejarige tegemoetkoming in de internetkosten. Elk huishouden ontvangt een tegemoetkoming in de internetkosten van 15,- per maand. Men dient hiervoor wel een vaste telefoon- of kabelaansluiting te hebben. Als men kinderen heeft in de leeftijd 8 tot 18 jaar, ontvangt men per kind 10,- extra per maand. Deze extra vergoeding wordt voor maximaal twee kinderen per huishouden verstrekt. Daarnaast kunnen deelnemers een gratis basiscursus computergebruik volgen. Deze cursus zal door de gemeente Amstelveen worden georganiseerd. Hierover zal men nog worden geïnformeerd.

De doelgroep omvat alle inwoners van Amstelveen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm en het maximaal toelaatbare vermogen volgens de Algemene bijstandswet. Dus ook inwoners zonder bijstandsuitkering komen in aanmerking zoals bijvoorbeeld mensen met een WAO- of alleen een AOW-uitkering. Afhankelijk van de categorie waarin men valt, is het pakket geheel gratis of moet men een eigen bijdrage betalen van 110 of 220 in de vorm van een renteloze lening. Studenten komen niet in aanmerking voor deze unieke regeling (op 1 juni 2003 ingeschreven bij de Informatie Beheer Groep).

Belangstellenden uit de doelgroep kunnen zich van 1 juni tot 1 oktober 2003 inschrijven. Bij de wijkcentra, de bibliotheek en het raadhuis liggen informatiefolders klaar. Het aanvraagformulier is alleen verkrijgbaar bij
het raadhuis. Het kan ook telefonisch worden aangevraagd (020-5404911).
De gemeente streeft er naar om in september 2003 te beginnen met de uitlevering van de computers aan mensen die vóór 1 augustus een aanvraag hebben ingediend. Van de aanvragen die binnenkomen na 1 augustus 2003 (maar voor de einddatum 1 oktober 2003) zal de uitlevering naar alle waarschijnlijkheid in de maand december 2003 plaatsvinden.