Socialistische Partij

Agnes Kant klaagt Postkrediet aan wegens misleiding

03-06-2003 * Kamerlid Agnes Kant heeft namens de SP een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen het bedrijf Postkrediet. Kant vindt dat er sprake is van misleidende reclames omdat geadverteerd wordt met lage rentepercentages, waarbij verzwegen wordt dat ze kort na afsluiting worden verhoogd. Bovendien zijn de genoemde percentages berekend op basis van 52% belastingaftrek.

Postkrediet is maar één van de bedrijven die met grootscheepse reclamecampagnes mensen proberen te verleiden tot een lening. Al deze bedrijven zijn onderdeel van de DSB bank. De nieuwe Wet op de financiële dienstverlening (Wfd) zal aan deze reclames een einde maken, maar dat is op zijn vroegst volgend jaar. De SP hoopt met de klacht deze volksverlakkerij eerder een halt toe te roepen.

Bedrijven als Postkrediet, Frisia en Gelink maken nu gebruik van een leemte in de wetgeving, waardoor de Wet op het consumentenkrediet niet geldt voor hypotheken. Oud-minister Hoogervorst van Financiën heeft aangekondigd dat dit in de nieuwe Wet op de financiële dienstverlening wel het geval zal zijn. Daarnaast zal de Autoriteit Financiële Markten de bevoegdheid krijgen om boetes en dwangsommen op te leggen om de naleving te verbeteren. De nieuwe wet zal voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.