03-06-2003
Stappenplan voor screeningsinstrument psychische stoornissen

Utrecht, 3 juni 2003. Met de komst van de Wet op de Jeugdzorg, die in 2004 operationeel moet zijn, wordt het Bureau Jeugdzorg de voordeur tot alle sectoren van jeugdzorg inclusief de jeugdafdelingen van de geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz). Medewerkers van de Bureaus Jeugdzorg dienen daarom in staat te zijn cliënten met en zonder psychische stoornissen (zoals ADHD, depressie of een angststoornis) van elkaar te onderscheiden. Een screeningsinstrument waarmee binnen korte tijd informatie kan worden verkregen over de waarschijnlijkheid dat er een psychische stoornis aanwezig is, is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Het Trimbos-instituut heeft om die reden een stappenplan gepubliceerd, met als titel Een screeningsinstrument psychische stoornissen voor de praktijk. Casus: het Bureau Jeugdzorg. Hierin worden de voorbereidende stappen voor de keuze voor een screeningsinstrument beschreven. Het stappenplan kan worden gebruikt door professionals in de eerstelijns GGZ, (jeugd-)afdelingen van de GGZ, Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD-en) en de Bureaus Jeugdzorg. In de uitgave is een voorbeeld opgenomen voor gebruik van het raamwerk in de Bureaus Jeugdzorg. In het stappenplan wordt rekening gehouden met belangrijke factoren als: wat is de precieze hulpvraag; in welke context wordt het screeningsinstrument gebruikt; wat is het intelligentieniveau of de culturele achtergrond van de cliënten die gescreend worden?

Met een screeningsinstrument kan op verschillende wijzen informatie worden verzameld. Zo is er de keuze tussen een schriftelijke vragenlijst of een mondeling interview. De laatste stap in het stappenplan is de definitieve keuze voor een instrument. Dit kan een bestaand instrument zijn. Voldoen bestaande instrumenten niet, dan kan worden overgegaan tot de ontwikkeling van een eigen instrument. Ter illustratie wordt in de publicatie een overzicht gegeven van beschikbare screeningsinstrumenten voor psychische stoornissen bij kinderen en jeugdigen in binnen- en buitenland.

Een screeningsinstrument psychische stoornissen voor de praktijk. Casus: het Bureau Jeugdzorg. Door Marije Valenkamp, Ireen de Graaf en Corine de Ruiter. Uitgave: Trimbos-instituut, 2003. Te bestellen via bestel@trimbos.nl of 030-2971180. Bestelnummer Trimbos-reeks 2003-04, prijs 14 Euro.

_________________________________________________________________
Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11