Gemeente Barendrecht

Persbericht nummer 74, 3 juni 2003

Financieel kader door gemeenteraad vastgesteld
Veiligheid en bibliotheek belangrijkste speerpunten

BARENDRECHT De Barendrechtse gemeenteraad heeft gisteravond bij de bespreking van de voorjaarsnota het financiële kader voor de komende jaren vastge-steld. Met een flink pak aan bezuinigingen en een beperkt aantal wensen gaat de gemeenteraad met het college van burgemeester en wethouders in de zomer aan de slag om in oktober een sluitende begroting te presenteren. De gemeenteraad heeft haar eigen wensen beperkt om ook het tarief van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) de komende jaren niet verder te laten stijgen dan met het inflatiepercentage. Alle fracties hebben zich uitgesproken voor een intensiever veiligheidsbeleid en de komst van een bibliotheek in Barendrecht-Carnisselande.

Gisteren bleek dat de gemeenteraad zich in grote lijnen kan vinden in de bezuinigings-voorstellen van het college van b&w met uitzondering van de invoering van betaald parkeren en het voorstel om het afval minder vaak op te halen. De raad wacht ten aanzien van deze voorstellen de plannen rond de centrumstudie af voor wat betreft parkeerbeleid en de notitie over de kosten van het afvalbeleid. In totaal wordt op bestaand beleid gemiddeld 1.500.000 per jaar bezuinigd.

Speerpunten: Veiligheidsbeleid, bibliotheek, rekenkamer, ondersteuning griffie

In het voorjaar heeft de gemeenteraad haar speerpunten voor beleid vastgesteld. Van de in totaal elf speerpunten heeft de raad haar wensen teruggebracht naar vier speerpunten, te weten het veiligheidsbeleid, de bibliotheek Carnisselande, de rekenkamer (controleorgaan voor de gemeenteraad) en uitbreiding van de griffie. In totaal gaat het om 555.000 in 2004 en vanaf 2005 om 750.000 per jaar. De gemeenteraad gaat samen met het college van b & w financiële ruimte zoeken voor deze speerpunten. De discussie over de financiën krijgt in oktober een vervolg, wanneer de begroting voor 2004 wordt vastgesteld. Ook is dan helder wat de gemeente nog aan bezuinigingen te wachten staat naar aanleiding van de nog te verwachten junicirculaire en de uitwerking van het regeerakkoord.

Zondagopenstelling Cornelisland

De Barendrechtse gemeenteraad heeft gistermiddag tevens besloten dat het bedrijvenpark Cornelisland voortaan twaalf zon- en feestdagen per jaar de deuren mag openen. Op deze dagen is laden en lossen niet toegestaan. Cornelisland krijgt daarmee dezelfde status als bedrijvenpark Reijerwaard aan de overkant van de IJsselmondse Randweg. Laden en lossen wordt op zondag overigens niet toegestaan. Het voorstel tot de beperkte zondagsopenstelling werd gesteund door de fracties van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Het CDA en SGP/ChristenUnie waren tegen.

Einde persbericht nummer 74