Gemeente Den Haag

mei 2003
Aquamarijn Blauw en The Bet: gemeente en scholieren samen milieubewust

Op dinsdag 3 juni, om 15.30 uur opent wethouder Smits van Nieuwe Gebieden en Duurzaamheid, de tentoonstelling (over het waterproject) Aquamarijn Blauw. Ook maakt de wethouder om 16.30 uur bekend of twee Haagse scholen The Bet gewonnen hebben. The Bet is een weddenschap gericht op beperking van de CO2-uitstoot.

Aquamarijn Blauw
Aquamarijn Blauw is een project dat vorig jaar september is gestart om het belang van water in het milieu te benadrukken. Het project, waaraan zeven Haagse scholen voor voortgezet onderwijs deelnamen, combineert ICT in de school met milieubewustzijn, inzicht in waterbeheer en wetenschappelijk onderzoek. Zo doen leerlingen onderzoek naar de kwaliteit van het oppervlaktewater in de omgeving van de school. De resultaten van dit onderzoek zijn te zien in de tentoonstelling. Scholen die nog niet aan het project deelnemen kunnen zich hier informeren.

The Bet
The Bet is een initiatief van het Jongeren Milieu Aktief (JMA). Het JMA wil het milieu ook onder jongeren tot een punt van aandacht maken. Twee maanden geleden organiseerden zij een weddenschap tussen twee Haagse scholen en wethouder Smits. De bedoeling was dat Gymnasium Sorghvliet en Christelijk College de Populier zouden proberen om binnen twee maanden, acht procent minder CO2 te produceren. De maatregelen die zij hiertoe namen, zijn dagelijks genoteerd. Zo werd bijvoorbeeld gelet op het niet onnodig aan laten staan van de verwarming en de verlichting en werd het gebruik van de fiets gestimuleerd. Of alle maatregelen tot minstens acht procent uitstoot hebben geleid, is uitgerekend door een ingenieursbureau. Als dit gelukt is krijgen de deelnemende leerlingen een excursie van de gemeente Den Haag aangeboden naar het Waddengebied. Mochten de scholen de weddenschap verliezen, dan gaan 90 leerlingen als tegenprestatie het Spuiplein en een stuk strand schoonmaken.