Dienstenbond CNV

Ledenvergaderingen Sociaal Plan
02-06-2003

De gezamenlijke vakorganisaties hebben een principe-akkoord gesloten met Laurus over een doorlopend sociaal plan met een looptijd van drie jaar. CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, De Unie en RMU/GMV hebben besloten dit akkoord in gecombineerde ledenvergaderingen aan de achterban voor te leggen. De leden bepalen immers of het sociaal plan de toets der kritiek kan doorstaan.

Laurus zit volop in de veranderingen zit en wij willen de eventuele gevolgen voor de medewerkers opvangen. Daarom hebben wij al een aantal maal bij Laurus aangegeven dat zij een doorlopend sociaal plan wensen af te sluiten voor eventuele reorganisaties

De ledenvergaderingen vinden plaats op:

Dinsdag 3 juni 2003
Aanvang 20.00 uur
Van der Valk Hotel Assen
Balkenweg 1
9405 CC ASSEN
Tel. 0592 - 851515

Donderdag 12 juni 2003
Aanvang 20.00 uur
Mercure Hotel Utrecht-Bunnik
Kosterijland 8
3981 AJ BUNNIK
Tel. 030 - 6569222

Woensdag 18 juni 2003
Aanvang 20.00 uur
Zalenverhuur Delftstede
Phoenixstraat 66
2611 AM DELFT
Tel. 015 - 2135571

Maandag 23 juni 2003
Aanvang 20.00 uur
Van der Valk Hotel Eindhoven
Aalsterweg 322
5644 RL EINDHOVEN
Tel. 040 - 2116033

Leden van de vakorganisaties kunnen vooraf het sociaal plan opvragen bij de bond. Voor leden van CNV Dienstenbond is dat via (023)5670615. U krijgt dan de tekst van het sociaal plan voor de vergadering toegezonden. Tijdens de vergaderingen zijn er overigens ook voldoende exemplaren beschikbaar.

Het wordt nu wel actueel
Laurus heeft aangekondigd de kantoorlocaties onder de loep te nemen. In een adviesaanvraag die de titel Fianance en Administration heeft meegekregen worden er gevolgen voor de medewerkers verwacht. Het is dus van belang dat ook de kantoormedewerkers naar de ledenvergaderingen komen.

Konmar
Tevens is er een aankondiging gedaan dat de Konmar-winkels onder de loep worden genomen. Het is u bekend dat er een proef heeft plaatsgevonden om de kleinere Konmar-winkels om te zetten naar Super De Boer of Edah. Deze proef is geëvalueerd en Laurus heeft aangekondigd fors te gaan ingrijpen in deze winkels. Het is geen geheim dat wanneer een Konmar wordt omgebouwd naar Super De Boer of Edah er beduidend minder medewerkers geplaatst kunnen worden in de nieuwe winkel. Wij verwachten met name gevolgen voor de specialisten zoals slagers, bakkers en drogisten. Deze afdelingen zijn er binnen Edah en Super De Boer niet.

Doelstelling is voor ons de medewerkers waarvoor geen plaats meer is in de nieuwe winkel naar een andere baan te helpen. Laurus heeft nu al een vacaturestop afgekondigd en een zogenaamde database voor vacatures opgezet. Op deze manier kan beter worden bekeken waar medewerkers boventallig worden en waar medewerkers eventueel geplaatst kunnen worden. Met name in de huidige arbeidsmarkt is dat een van de belangrijkste doelstellingen.

Werknemers lieten schip drijven
Omdat de resultaten van Konmar achterbleven ten opzichte van de andere formules moest Laurus NV wel ingrijpen. Wij wijzer er met nadruk op dat het niet aan de medewerkers van Konmar heeft gelegen dat de resultaten achterbleven. Het gerucht steekt nog al eens de kop op dat het name aan de medewerkers gelegen heeft. CNV Dienstenbond bestrijdt dit. Het zijn juist de medewerkers geweest die er alles aan gedaan hebben om het schip drijvende te houden. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

De schuldvraag
Dat is iets waar wij als vakorganisaties nog het meest mee worstelen. Het is natuurlijk niet aan de medewerkers te wijten dat Laurus terecht is gekomen waar het nu staat. Het verandert niets aan de zaak door nu een algemeen schuldige aan te wijzen. Feit is dat wij er alles aan willen doen om de gevolgen voor de medewerkers maximaal te verzachten. Daarvoor hebben wij uw inbreng dringend nodig bij de ledenvergaderingen.

Wij roepen u dan ook op om zoveel mogelijk te komen.

Voor meer informatie en/of vragen kunt contact opnemen met bestuurder, Richard Leloux. Hij is bereikbaar via (023)5670615 of via r.leloux@cnvdibo.nl.