Lüske gedaagd na brute sloopactie ADM

De dubieuze speculant Bertus Lüske is voor de rechter gedaagd door een van de slachtoffers van een illegale en gewelddadige ontruimingspoging. Lüske komt nu met een zeer onredelijke tegenclaim.

Persbericht Amsterdam, 2 juni 2003

Lüske gedaagd tot schadevergoeding na brute sloopactie

De dubieuze speculant Bertus Lüske is voor de rechter gedaagd door een van de slachtoffers van een illegale en gewelddadige ontruimingspoging. Lüske komt nu met een zeer onredelijke tegenclaim.

In de vroege ochtend van 25 april 1998 gaf Bertus Lüske, eigenaar van het gekraakte ADM-terrein in de Westhavens, zijn sloop- en knokploeg de opdracht tot vernietiging van het kantoorpand dat op het terrein staat. Lüske wist dat er op dat moment mensen in het gebouw woonden en sliepen (het was inmiddels zijn derde illegale ontruimingspoging), maar toch liet hij de 90-tons sloopkraan op het pand inbeuken, ook na herhaalde waarschuwingen van ADM-bewoners. Dat hierbij geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen mag een wonder heten. De materiële (8 woningen plus inboedel vernield) en psychische schade was echter aanzienlijk.

De strafzaak die hierop volgde, bleek een totale rechterlijk dwaling van het Openbaar Ministerie. De eis van het OM in het begin van deze zaak was 'poging tot moord subsidiair doodslag, sub. poging tot zware mishandeling; dreiging met misdrijf; mishandeling en vernieling'. Maar in de loop van de vier jaren dat de zaak zou duren veranderde het OM maar liefst drie keer van officiër van justitie honoreerde het uiteindelijk de trainage van Lüske's raadman G. Spong door de eis enorm af te zwakken. Lüske werd uiteindelijk schuldig bevonden aan het uitdelen van een kopstoot en veroordeeld tot een maand voorwaardelijk en 3500,- euro boete. De bewoners van ADM zijn verbijsterd en teleurgesteld over de slappe houding van het OM.

Na Lüske's veroordeling heeft één van de ADM-bewoners nu een schadeclaim bij Lüske gelegd wegens materiële- en immateriële schade. Andere bewoners hebben hier om verschillende reden vanaf gezien, maar vooral omdat zij zich door Lüske geintimideerd en bedreigd voelen. Zo betrad Lüske vorige zomer het ADM-terrein, ondanks het feit dat dit hem door de rechter verboden is. Ook zijn leden van zijn knokploeg recentelijk op het terrein gesignaleerd. Maar Lüske's intimidatie mag vooral blijken uit de zeer onredelijke en hoge tegenclaim die hij nu bij de krakers heeft gelegd wegens 'derving van inkomsten': 50.000 euro per bewoner als 'gebruiksvergoeding'.

Rouabhi vs. Lüske
Dinsdag 3 juni 2003, 13.30 u.
Arrondissementsrechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220

Info: Hay Schoolmeesters (06 - 47934869) of Maik ter Veer (06 - 23941494), bewoners ADM.

Website: http://www.contrast.org/adm/

DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.