Ingezonden persbericht

PERSBERICHT nr. 6 - di 3 juni 2003

Acties tegen de G8 gaan door ondanks repressie
Nederlandse actievoerders houden zaterdag a.s infomiddag in Leiden

Het gezag in het Franse Evian heeft slechts één manier gevonden om te reageren op de grootschalige protesten tegen de G8 top: het eeuwen oude repressie. Men heeft gepoogd om de activisten te demoraliseren, door middel van bot geweld en repressie.De volgende voorbeelden:


· Op 1 juni 2003 's-avonds werd het Vrij Media Centrum in sociaal centrum Usine te Geneve met groot machtsvertoon ontruimd. Zo'n 100 agenten vielen het media centrum, dat zich bezig hield met verslaggeving van de protesten, binnen en verrichte een tientallen arrestaties. Enkele leden van het media centrum worden nog altijd vast gehouden. Dit repressieve optreden van de Zwitserse politie betekent feitelijk dat de onafhankelijke berichtgeving van de demonstraties tegen de G8 is gecensureerd.
· Het actiekamp Intermondiaal te Lausanne, waar velen verbleven is op 1 juni 2003 door de Zwitserse politie ontruimd en het merendeel van de demonstranten zijn aangehouden. Het betreft hier een legale verblijfplaats van actie voerders, die uit hun slaap zijn wakker geschrokken en door de politie en aangehouden.
· Een Britse actievoerder is gewond geraakt, nadat de politie het touw waaraan hij aan een brug hing doorsneed. Het betreft hier een actie, waarbij een twee tal demonstranten een brug blokkeerden, d.m.v een touw, gespannen over de brug, waar aan elke uiteinde een actievoerder over de rand hing. De actievoerders die dit ondernamen, waren ervaren bergbeklimmers, die eerder vergelijkbare acties hadden ondernomen. De Zwitserse politie heeft bevestigd dat zij het touw doorsneed, waarna één van de activisten 20 meter van de brug de afgrond in stortte.
· Er zijn 26.000 agenten ingezet tegen de anti-G8 demonstraties, en de politie heeft zich op grote schaal bediend van traangas en geluidsbommen en deze in de richting van ongewapende demonstraten afgevuurd. Enkele mensen zijn hierbij gewond geraakt.
Het is slechts door dit soort repressie dat de ondemocratische G8-top doorgang heeft kunnen vinden. De andersglobalisten laten zich niet demoniseren en gaan door met actie.

Maandagavond organiseerden mensen van het Leidse Eurodusnie Collectief en het Amsterdamse Autonoom Centrum een informatieavond over de komende Eurotop in Thessaloniki (19-21 juni), een 'workshop' over basisdemocratie als postparlementair alternatief en sloot zich aan bij een demonstratie tegen de privatisering van water bij het hoofdgebouw van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Geneve.

Zaterdagmiddag a.s (7 juni) vindt er van 14:00 tot 16:00 in eetcafé Las Vegas in Vrijplaats Koppenhinksteeg te Leiden een informatie middag over de G8 top en de protesten plaats. Activisten die aan de demonstraties deelnamen zullen vragen van het publiek beantwoorden en vertellen wat ze hebben meegemaakt.

Meer informatie omtrent de anti-G8 acties bel: CH (Eurodusnie ter plaatse) 0041764744516, F (ASEED) 0033672567094 bij geen gehoor 06-52408960 ( Eurodusnie) of 0641393434 (Eurodusnie)

Meer informatie omtrent de G8-infomiddag : 06-18372618

EIND PERSBERICHT

Eurodusnie collectief
Postbus 2228
2301 CE Leiden
http://www.eurodusnie.nl
http://www.tegendeg8.tk
email: info@eurodusnie.nl