Ingezonden persbericht

Intel-onderzoek: vrouwen hebben meer affiniteit met snelle computers

Wat vrouwen en de nieuwste computers met Intel processoren gemeen hebben: beide blinken uit in het uitvoeren van meerdere taken tegelijk

Kontich, 3 juni 2003 - Vrouwen zijn beter in 'multi-tasking' - het uitvoeren van meerdere taken tegelijk - dan mannen. Dit is zowat de belangrijkste conclusie uit een nieuw Europees onderzoek van Intel waarin ook Nederlanders werd gevraagd in hoeverre zij denken in staat te zijn om te 'multi-tasken'. Uit dit onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen het erover eens is dat vrouwen betere multi-taskers zijn dan mannen. Dit zou dan weer betekenen dat vrouwen op dezelfde wijze tewerk gaan als de nieuwste en snelste computers met Intel processors. Dankzij Intels nieuwe Hyper-Threading technologie zijn die immers in staat om sneller meer taken tegelijk uit te voeren. Nieuwe computers krijgen dus een vrouwelijk tintje.

Voorbeelden van multitasking in het dagelijkse leven zijn tegelijkertijd telefoneren en televisiekijken of tegelijk autorijden en de wegenkaart lezen. Ook in onze werkomgeving moeten we steeds vaker meerdere zaken tegelijk opvolgen of uitvoeren. Het Europese onderzoek in opdracht van Intel, de grootste computerchip-fabrikant ter wereld, moest aan het licht brengen of mannen dan wel vrouwen vinden dat ze beter zijn in het uitvoeren van meerdere taken tegelijk. Daarmee zou meteen uitgemaakt zijn wiens werkwijze het meest overeenkomt met die van de allernieuwste computers. Intel liet het onderzoek namelijk uitvoeren naar aanleiding van haar nieuwe technologie 'Hyper-Threading' Dankzij deze technologie is het alsof een PC beschikt over twee processors (computerchips) in plaats van één. Daardoor kan de PC meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren, zoals een spelletje spelen terwijl je een CD brandt, of een DVD-film bekijken terwijl je iets downloadt van het Internet.

De voordelen van multi-tasking zijn evident: er kan meer gedaan worden in dezelfde tijd, zodat er meer tijd overblijft voor andere activiteiten. Bijna de helft van de Nederlanders beschouwt zichzelf als een goede multi-tasker. Daarmee doen Nederlanders overigens niet onder voor hun Europese medeburgers. Enkel de Spanjaarden zijn het er allemaal over eens dat één ding tegelijk doen al meer dan genoeg is.

Vrouwen zijn ontegensprekelijk betere multitaskers Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat zowel vrouwen als mannen het erover eens zijn dat vrouwen nu eenmaal beter zijn in multitasking. Zowat 90% van alle vrouwen tussen 25 en 44 jaar laat daar geen twijfel over bestaan. Maar ook meer dan de helft van alle mannen geeft ruiterlijk toe dat vrouwen hierin heer en meester zijn. Er is echter een uitzondering op die regel. Als het erop aankomt om tegelijk de auto te besturen, de weg te zoeken èn naar de radio te luisteren, willen mannen van geen wijken weten (64%), terwijl ook vrouwen hier flink gas terugnemen (27%).

Waar weer geen onenigheid over bestaat is dat het snelle tempo van onze hedendaagse maatschappij meer multitasking vereist dan vroeger. Zowat twee derde van alle ondervraagden - zowel mannen als vrouwen - is het daarmee eens. Het belangrijkste argument is dat je met multitasking meer gedaan krijgt (49%) en dus meer tijd overhoudt om andere dingen te doen, zoals tijd doorbrengen met je geliefden (43%).

In een reactie op het onderzoek stelt Henk van den Eeckhout, woordvoerder van Intel: "Het onderzoek bevestigt onze mening dat mensen vandaag uit tijdsdruk steeds vaker moeten multitasken. De Hyper-Threading technologie die vandaag aanwezig is in onze Pentium 4 processors, zorgt ervoor dat ook PC's in staat zijn om sneller meerdere taken tegelijk uit te voeren, zodat gebruikers meer tijd overhouden om andere dingen te doen. De onderzoeksresultaten lijken aan te tonen dat vrouwen zich beter thuisvoelen in een multitasking omgeving en dus wel eens meer affiniteit met deze snelle computers zouden hebben dan mannen lief is."

Onderzoek
Het onderzoek werd in opdracht van Intel uitgevoerd door KRC Research in mei 2003 bij 842 Nederlanders ouder dan 18 met een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen.