Nederlandse Spoorwegen

Loonmatiging door NS onderschreven

Beloning NS reeds in lijn met wensen Ministerie Verkeer en Waterstaat

De Raad van Commissarissen en Directie van NS onderschrijven de wens tot loonmatiging zoals verwoord door Staatssecretaris Schultz van Haegen in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, vandaag. NS voert al jaren een terughoudend beleid.

Wim Meijer, voorzitter van de Raad van Commissarissen beschreef het beleid van NS. "Er wordt voor de vaststelling van de vaste en variabele beloning van de directie gekeken naar met NS vergelijkbare ondernemingen onder andere qua omzet, aantal personeelsleden, complexiteit en verantwoordelijkheden. Wij willen hierbij niet tot de voorhoede behoren, maar richten ons op het gemiddelde van deze groep. De toekenning van de variabele component vindt plaats op basis van tevoren vastgelegde, objectieve criteria die in belangrijke mate gerelateerd zijn aan de klantgerichte hoofddoelstellingen van NS."

Tijdens de aandeelhoudersvergadering vanmiddag heeft de aandeelhouder kennis genomen van dit beleid. Zij complimenteerde de Directie en Raad van Commissarissen voor de ombuiging van de negatieve trend en de bereikte verbeteringen in de dienstverlening aan klanten. De directie van NS gaf aan de positieve trend met alle mogelijke middelen voort te willen zetten.

Variabele beloning
Thans zijn de criteria met betrekking tot de variabele beloning voor de Directie onderverdeeld in 3 hoofdonderwerpen, te weten procesmatige criteria (op tijd rijden, beschikbaarheid van treinen, informatie bij ontregelingen en schone stations), financiële criteria (budget, omzet) en sociale criteria (ziekteverzuim, sociale veiligheid). Hiervoor worden van te voren doelen vastgesteld welke uiteindelijk de hoogte van de variabel beloning bepalen. De variabele beloning van de directie is maximaal 30% van het vaste salaris.

Voor de toekenning van de variabele beloning over 2001 aan de Directie heeft de Raad van Commissarissen het opvoeren van de financiële discipline en de verantwoordelijkheid meegewogen die de overblijvende twee - toen recent benoemde - directeuren namen voor NS. Dit in verband met de plotselinge en volledige verantwoordelijkheid voor de complexe onderneming en haar 24.000 werknemers bij het vertrek van twee collega-directeuren en de voltallige Raad van Commissarissen aan het eind van 2001.
Loonontwikkeling NS
In CAO´s van NS die voor langere tijd zijn overeengekomen blijft de stijging van de vaste beloning voor 2003 binnen de 2,5 %, als vastgelegd in het centraal akkoord van werkgevers- en werknemersorganisaties. Ook voor de managementgroep wordt deze ontwikkeling van het vaste salaris gevolgd. Het vaste salaris van de Directie is overigens sinds januari 2002 niet verhoogd.

In de bijlage treft u de volledige tekst van het persbericht



Met vriendelijke groet,

Michel Hueber
persvoorlichting NS

q/NSW
Corporate Communicatie - Persvoorlichting
HGB IV 1k33
Postbus 2025
3500 HA Utrecht
T 030 - 235 33 68
F 030 - 234 14 16
M m.g.hueber@holding.ns.nl
I www.ns.nl