Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Studiedag: 'Dilemma's in het onderwijs Chador, Lonsdale, groepsvorming wat doe ik ermee?' Woensdag 4 juni 2003, Rotterdam

Achtergrond
De laatste tijd is er binnen het onderwijsveld de nodige beroering geweest. Het ROC Amsterdam verscheen in alle media omdat het besloten had meisjes die een chador droegen de toegang tot de school te ontzeggen. In Landgraaf werden leerlingen van een middelbare school naar huis gestuurd om zich om te kleden, als zij op school verschenen in kleding van het merk Lonsdale. Ook scholen in Middelburg stelden een dergelijk verbod in. Het Haagse ROC haalde de media met een mogelijk verbod op het spreken van vreemde talen binnen de school. De Minister van Onderwijs deed opmerkelijke uitspraken over mogelijke hoofddoekverboden binnen het onderwijs. Maar ook is er de vrees voor uit de hand lopende discussies bij een eventuele oorlog tussen de Verenigde Staten en haar bondgenoten en Irak. Het voorafgaande is voor het LBR mede aanleiding om de studiedag 'Dilemma's in het onderwijs: Chador, Lonsdale, groepsvorming wat doe ik ermee?' te organiseren.

Workshops
Centraal op de studiedag staan 5 workshops. Deelnemers volgen 2 workshops per persoon. De workshops bieden niet alleen gedegen achtergrondinformatie maar ook praktische handreikingen en suggesties om problemen aan te pakken en te voorkomen.
* Groepsvorming en -processen onder jongeren en hoe hier mee om te gaan. Een theoretische verkenning met praktische handreikingen.
* Inleider: dhr. Baud Vandenbemden, dgi gediplomeerde, ambulant jongerenwerker bij Punt Welzijn Weert
* Moderator: mw. drs. Evelyne Hurkmans, algemeen beleidsadviseur bij het LBR
* Rechtsextremisme onder jongeren. Is iedere kaalkop een neonazi? Welke stromingen zijn er en binnen welke jongerenculturen zijn zij in welke mate aanwezig?
* Inleider: dhr. Willem Hart van de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka
* Moderator: mw. mr. Carolina de Fey, juridisch beleidsadviseur van het LBR
* Wettelijke kaders voor regelgeving in het onderwijs. De mogelijkheden en onmogelijkheden van het stellen van aanvullende regels binnen de school.
* Inleider: dhr. mr. Dick Houtzager, juridisch beleidsadviseur van het LBR
* Moderator: mw. mr. Aranka Kellerman, juridisch beleidsadviseur van het LBR
* Handelingsperspectieven binnen het onderwijs. Hoe om te gaan met een multi-etnische en -culturele schoolpopulatie. Suggesties voor beleid en praktisch handelen.
* Inleider: mw. Judith L. de Beer, programmacoördinator Intercultureel Onderwijs, Bve Raad
* Moderator: mw. drs. Anette de Ruiter, beleidsadviseur van het LBR en coördinator School Zonder Racisme en Wereldschool
* Reageren op .... Met behulp van een professionele acteur worden moeilijke gesprekssituaties geoefend. Begeleiding: dhr. drs. Jeroen Visser, hoofd communicatie LBR mw. drs. Sigrun Scheve, beleidsadviseur van het LBR

Voor wie is de studiedag bedoeld?
De studiedag is onder andere bedoeld voor onderwijzend personeel, schoolleiders en -bestuurders, beleidsmakers en -ondersteuners, bestuurders en welzijnswerkers.

Programma
09.30 - 10.00 uur Ontvangst en inschrijving met koffie en thee

10.00 - 10.15 uur Opening door dhr. Hubert Fermina, directeur van het LBR

10.15 - 12.30 uur 1e ronde workshops (11.15 - 11.30 uur koffie- en theepauze)

12.30 - 13.30 uur Lunchpauze

13.30 - 15.45 uur 2e ronde workshops (14.30 - 14.45 uur koffie- en theepauze)

15.45 - 16.00 uur Afsluiting

Locatie
Engels, Stationsplein 45 te Rotterdam Het zalencentrum Engels is gelegen direct aan de voorzijde van station Rotterdam Centraal. Als u met eigen vervoer komt, kunt u voor nadere informatie terecht op: http://www.engels.nl/pages/main_bereik.htm.

Aanmelding en betaling
U kunt zich aanmelden met behulp van het on-line aanmeldingsformulier op de website van het LBR www.lbr.nl/lbr/studiedag.html.

Inschrijven kan tot 17 april. Aan de studiedag kunnen maximaal 150 personen deelnemen. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding. Het deelnamebedrag is EUR 150,- inclusief studiedagmap, lunch, koffie en thee.

Na de aanmelding ontvangt u een bevestiging, welke tevens dient als toegangsbewijs, en acceptgiro. Bij schriftelijke annulering voor 17 april brengen wij u EUR 15,- administratiekosten in rekening. Na 17 april is annulering niet meer mogelijk. Bij verhindering kunt u zich wel laten vervangen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u de LBR website raadplegen (www.lbr.nl) of contact opnemen met het LBR 010-2010201 en vragen naar mw. drs. Anette de Ruiter (deruiter@lbr.nl) of dhr. Gé Grubben (grubben@lbr.nl).