.3VO

Nationale Straatspeeldag op 4 juni

Tijdens de 14e Nationale Straatspeeldag op woensdag 4 juni vragen 200.000 kinderen extra aandacht voor buitenspelen en verkeersonveiligheid in hun buurt. Dat doen ze door meer dan 1000 straten af te sluiten en met prikkers onveilige plekken te markeren. Drie kinderen, DE BENDE VAN 3, zullen het komende jaar samen met Agnes Kant actievoeren voor veilig buitenspelen.

Om de stem van kinderen kracht bij te zetten, zal Tweede Kamerlid Agnes Kant op 4 juni voor een jaar benoemd worden tot ambassadeur van de Straatspeeldag. Bij haar acties wordt ze ondersteund door DE BENDE VAN 3. Dit zijn kinderen van 11 en 12 jaar die vinden dat kinderen recht hebben op buitenspelen en daar slimme ideeën over hebben. Agnes Kant voert op het Binnenhof meteen een eerste actie. Zij zal een speciaal verkeersbord voor skaters onthullen. In de loop van het jaar zal Agnes Kant samen met haar adviseurs regelmatig opduiken met plannen voor veilig buiten spelen.

Winnende straat in Amersfoort
In de middag is DE BENDE VAN 3 aanwezig op de Straatspeeldag in Amersfoort. Om 14.30 uur zal burgemeester van Vliet van Amersfoort speciaal rondgeleid worden door kinderen uit de Chrysantstraat. Deze kinderen hebben een prijsvraag gewonnen en laten de burgemeester zien wat er veranderd moet worden in hun straat om er veilig te kunnen spelen. Daarna zal de burgemeester een speciaal verkeersbord voor voetballers onthullen.


3VO en Jantje Beton zijn een samenwerking aangegaan met Fruittella om de bekendheid van de Nationale Straatspeeldag te vergroten. Ruim 2000 kinderen hebben via een prijsvraag ideeën gegeven om de leefbaarheid in hun straat te verbeteren en hun droomstraat dichterbij te brengen. De prijswinnaar komt uit de Chrysantstraat. Deze mag zijn probleem bespreken met de burgemeester, maar er wordt ook een heus straatfeest georganiseerd en een wens vervuld. Omdat de straat afgesloten is kan er naar hartelust gespeeld en gefeest worden.

Onveilige plekken markeren
In het hele land kunnen kinderen op 4 juni met een zelf te maken prikker een plek markeren waarover zij ontevreden zijn. Bijvoorbeeld omdat er te hard gereden wordt door de straat of omdat er geen ruimte is om te spelen. Jantje Beton en 3VO, die de Nationale Straatspeeldag samen organiseren, roepen kinderen op hun problemen bij de wethouder of burgemeester onder de aandacht te brengen. Kinderen en hun ouders gebruiken de afgesloten straten om te laten zien er moet veranderen om onbezorgd en veilig buiten te kunnen zijn.

Kinderen en verkeer vormen een kwetsbare combinatie. Vorig jaar zijn er in het verkeer 50 kinderen tot en met 15 jaar om het leven gekomen. In dezelfde leeftijdscategorie moesten ruim 2.000 meisjes en jongens na een verkeersongeval naar het ziekenhuis voor behandeling. Door onveiligheid en gebrek aan speelruimte speelt tussen de 8 en 44% van de kinderen nog nauwelijks buiten. En dat terwijl buitenspelen de favoriete tijdsbesteding van kinderen is.

Als kinderen meedoen aan de Dat Kan Anders actie door een prikker te plaatsen, kunnen ze een foto van hun actie insturen naar www.3vo.nl/straatspeeldag. Op die site staat ook alle andere informatie over de Straatspeeldag.
De Straatspeeldag wordt mede mogelijk gemaakt door Fruittella, Allianz, diverse Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid en een aantal gemeenten.

Uitnodiging voor de pers
U bent van harte welkom bij de eerste actie van Agnes Kant en de BENDE VAN 3 als ambassadeurs van de Straatspeeldag. De installatie vindt plaats om 11.00 uur in de Tweede Kamer. Daarna trekken zij rond 11.15 uur samen naar het Binnenhof voor hun eerste actie.

Ook in Amersfoort bent u van harte welkom het evenement te bezoeken. Het straatfeest begint vanaf 13.30. Burgemeester van Vliet bezoekt de straat vanaf 14.30 uur. Na de rondleiding door de winnaar van de prijsvraag zal zij een korte reactie geven. Ook DE BENDE VAN 3 is aanwezig.
Locatie: Chrysantstraat, Amersfoort (wijk: Soesterkwartier, zijstraat van de Noordewierweg)

Noot voor de redactie (