Verbond van Verzekeraars

Pensioenfondsenrichtlijn vastgesteld

De Raad van Ministers heeft onlangs de Europese Richtlijn over de werkzaamheden van en het toezicht op pensioeninstellingen vastgesteld. Belangrijkste doel van deze richtlijn is om tot een adequaat toezicht op pensioeninstellingen te komen. Bekeken wordt nu hoe de richtlijn in nationale wetgeving kan worden geïmplementeerd.

Volgens de richtlijn moeten pensioeninstellingen in de hele EU volgens dezelfde principes en regels kunnen werken. Omdat de pensioenstelsels per lidstaat sterk verschillen, heeft het bereiken van die doelstelling de afgelopen twee jaar voor heel wat consternatie in Brussel gezorgd. Uiteindelijk zijn alle lidstaten het erover eens geworden dat de pensioenfondsenrichtlijn alleen het kader moet aangeven waarbinnen pensioenfondsen en verzekeraars mogen handelen.

De belangrijkste bepaling voor verzekeraars is dat lidstaten nu de mogelijkheid krijgen om de inhoudelijke bepalingen van de richtlijn toe te passen op alle nationaal geregelde en onder toezicht staande instellingen die bedrijfspensioenvoorzieningen door kapitalisatie aanbieden. Dat betekent dat de Nederlandse overheid kan bepalen om ook verzekeraars onder de werkingssfeer van de richtlijn te laten vallen. Het Verbond en de Europese koepel CEA (Comité Européen des Assurances) hadden liever gezien dat verzekeraars zelf zouden kunnen kiezen of ze onder de Levenrichtlijn (die nu op verzekeraars van toepassing is) of onder de pensioenfondsenrichtlijn vallen, in het kader van een onderling gelijk speelveld voor EU-instellingen. Nederlandse verzekeraars zullen dus moeten afwachten wat de overheid hierover zal besluiten.

In de richtlijn is verder de verplichting opgenomen om van elke regeling een jaarverslag te publiceren. Hoewel verzekeraars hier in het kader van het terugdringen van de administratieve lasten niet positief tegenover staan, zal deze verplichting in de praktijk weinig gevolgen hebben: het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft al laten weten dat verzekeraars niet met deze plicht zullen worden belast. Nu de richtlijn is vastgesteld, zal worden bekeken hoe deze in de nationale wetgeving kan worden geïmplementeerd. Het Verbond volgt de ontwikkelingen op de voet.

Bondig, juni 2003