Socialistische Partij

`Geen belastingparadijs voor Europarlementariërs'

03-06-2003 * De SP vraagt de regering maatregelen te nemen om Nederlandse Europarlementariërs onder het Nederlandse belastingsysteem te laten vallen. Het Europarlement heeft dinsdag het eigen salaris verhoogd naar 8500 euro per maand, waarover slechts 20 procent belasting wordt betaald. "Schandalige zakkenvullerij", volgens Europarlementariër Erik Meijer van de SP, die tegen het voorstel stemde.

Tot nu toe kregen de leden van het Europees Parlement een salaris gelijk aan dat van de nationale parlementariërs. De SP is altijd voorstander geweest van een eenheidssalaris voor alle EP-leden, op voorwaarde dat dit niet exorbitant zou zijn. Ook zou dat eenheidssalaris onderworpen moeten blijven aan de nationale belastingen van het eigen land, zoals dat ook geldt voor eenheidssalarissen bij internationale bedrijven.

"De nu aangenomen superlage Europese belasting betekent een volstrekt ongewenste bevoorrechting van EP-leden," aldus Meijer. "Zo kan je het de mensen toch moeilijk kwalijk nemen dat ze ons zien als zakkenvullers. Dit is namelijk ook gewoon ordinair graaien. En dat terwijl in heel Europa de economische malaise om zich heen grijpt, schandalig."

Het Europees Parlement bouwde ter elfder ure ook nog een verbod in waarmee aanvullende belastingheffing in Nederland onmogelijk wordt gemaakt. Alleen de Europese Raad kan er een stokje voor steken en daarom roept SP-Kamerlid Agnes Kant de Nederlandse regering op, ondanks het aangenomen verbod, vast te houden aan een toezegging van vorige maand. Toen zei staatssecretaris Nicolai de Nederlandse belastingregels te willen toepassen op de geharmoniseerde EP-salarissen.