Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-06-2003
Politieberichten van 3/6 (13.00 uur) t/m 4/6 (07.00 uur)

Aldeboarn: aanrijding met dodelijke afloop
Bij een aanrijding op de Wjitteringswei maandag omstreeks 13.30 uur heeft een 67-jarige fietser uit Grou dermate ernstig letsel opgelopen, dat hij de volgende dag in het ziekenhuis te Heerenveen is overleden. Het slachtoffer werd aangereden door een passerende vrachtwagen die bestuurd werd door een 38-jarige inwoner van Drachten. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, waar hij dus de volgende dag overleed. De vrachtwagenchauffeur verklaarde dat hij de fietser niet heeft opgemerkt en slechts een klap hoorde en daarna het slachtoffer op het wegdek zag liggen. Ook andere getuigen konden de toedracht van het ongeval niet nader beschrijven. De politie is daarom op zoek naar eventuele andere getuigen (met name personen die ter plaatse met snoeiwerkzaamheden bezig zouden zijn geweest). Zij worden verzocht contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844. Naar de toedracht van het ongeval wordt door de politie nog onderzoek gedaan.

Leeuwarden: diefstal uit woning
In de nacht van maandag op dinsdag werd uit een woning aan de Annie Westlandstraat een DVD-speler weggenomen. Onduidelijk is hoe men de woning is binnengekomen. De 18-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak auto
Maandag werd tussen 14.00 en 16.30 uur ingebroken in een aan de Roordaburg geparkeerd staande bestelwagen. Nadat een portier was geforceerd, werd de radio-cassettespeler weggenomen. Een 42-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Wolvega: snorfiets op de snelweg
Maandag werd omstreeks 16.00 uur een 81-jarige snorfietser uit Wolvega op de A32 ter hoogte van zijn woonplaats aangetroffen. De man was op de vluchtstrook staande gehouden door een medewerker van de ANWB die daar hulp verleende aan een automobilist. De snorfietser verkeerde in de veronderstelling dat hij met zijn voertuig op de vluchtstrook mocht rijden. Hem zijn de desbetreffende verkeersregels nogmaals uitgelegd, waarna hij naar een nabij gelegen fietspad werd gebracht.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Uit een aan de Reinder Brolsmawei geparkeerd staande auto is in de nacht van maandag op dinsdag een radio/cd-speler weggenomen. Men heeft het voertuig vermoedelijk met een valse sleutel geopend. De 56-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Achtkarspelen: Jiskefet-controle
De politie heeft dinsdag samen met de gemeente Achtkarspelen een zogeheten Jisket-controle gehouden bij tien bedrijven. Tijdens de actie werd het bedrijfsafval gecontroleerd op de aanwezigheid van onder meer chemische stoffen. Tegen een bedrijf uit Stroobos en een bedrijf uit Twijzelerheide werd proces-verbaal opgemaakt.

Bolsward: woninginbraak
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de Oldeclooster. Nadat de deur van de woning was geforceerd, werd ondermeer een computer met beeldscherm weggenomen. De 42-jarige bewoner deed aangifte.

Noordwolde: inbraak sportcomplex
Dinsdag werd tussen 14.30 en 18.30 uur ingebroken in een sportkantine aan de Elsweg. Van het pand werd een raam vernield, waarna onder meer een aantal kratten bier en frisdrank werd weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Oosterstreek deed namens de gedupeerde sportvereniging aangifte.

Leeuwarden: inbraak auto
Dinsdag werd tussen 18.15 en 20.15 uur ingebroken in een aan de Troelstraweg geparkeerd staande auto. Van het voertuig werd een portierslot geforceerd, waarna de radio/cd-speler werd weggenomen. De 22-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Wolvega: te snelle bromfiets in beslag genomen
De bromfiets van een 18-jarige inwoner van Langelille is dinsdag omstreeks 20.45 uur in beslag genomen. Een motoragent constateerde dat de bestuurder met veel te hoge snelheid over de Van Harenstraat reed en volgde hem gedurende enige tijd. Daarbij werden snelheden genoteerd van tegen de 90 km/u en beging de bestuurder diverse verkeersovertredingen. Nadat hij staande was gehouden, werd zijn rijwiel naar het bureau overgebracht voor een technische controle. Daaruit bleek dat deze een veel te hoog vermogen had. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn brommer werd in beslag genomen.

Leeuwarden: lokaalvredebreuk
Een 33-jarige Leeuwarder is dinsdag omstreeks 21.00 uur aangehouden wegens lokaalvredebreuk en bedreiging. De verdachte was door personeel van een winkel aan het Piet Kramerplein verschillende malen uit een winkel verwijderd, waarvoor hij al een winkelverbod had. Toen hij het personeel begon te bedriegen en te bespugen, werd de politie gewaarschuwd, die de man aanhield en op het politiebureau insloot.

Leeuwarden: keukenbrand
In een woning aan de Koeriersterespel heeft dinsdagavond een keukenbrand gewoed. Toen politie en brandweer omstreeks 20.50 uur na een melding ter plaatse kwamen, bleek de 28-jarige bewoonster de brand zelf al te hebben geblust. De oorzaak van de brand, waarbij de gehele keuken verloren ging, is nog niet bekend.

Franeker: aangestoken containerbrand
In de nacht van dinsdag op woensdag heeft brand gewoed in twee inzamelcontianers aan de Sjaardemastraat. Omstreeks 01.10 uur kregen politie en brandweer de melding van de brand. De brandweer heeft het vuur, dat naar alle waarschijnlijkheid is aangestoken, geblust.

Bureau Communicatie: 0900 - 8844