Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER ADELHEID BYTTEBIER VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 3 JUNI 2003

MINISTER BYTTEBIER SCHORT ADOPTIES CAMBODJA OP

Minister van Welzijn, Adelheid Byttebier, heeft naar aanleiding van recente berichten over wantoestanden mbt adoptie in Cambodja enkele beslissingen genomen.

Adopties van kinderen uit Cambodja gebeuren in Vlaanderen enkel via een erkende adoptiedienst, en dat sinds eind 2002. In overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken is er op dat moment voor geopteerd geen individuele adopties toe te staan.

Adopties met Cambodja verlopen niet alleen via een erkende dienst, ze worden ook opgevolgd door het Belgisch consulaat in Phnom Penh, Cambodja.

Binnen dit kader dat maximale garanties voor een correct verloop van adopties inhoudt, is in 2002 één adoptie gerealiseerd. Dit jaar drie. Momenteel zijn 17 adopties lopend. Drie families staan op de wachtlijst.

Ondanks de garanties die door de manier van werken met het Belgisch consulaat zijn ingebouwd, neemt de minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier, het signaal dat uitgaat van de Nederlandse minister van Justitie ernstig.

De Nederlandse minister heeft vorige week alle adopties uit Cambodja stop gezet, op basis van een uitvoerig rapport van de Nederlandse ambassade in Bangkok (Thaïland) waaruit blijkt dat er onwettelijke en corrupte praktijken heersen met betrekking tot Internationale Adoptie. Zelfs erkende en overheidsdiensten kunnen ongewild terecht komen in een onwettelijke situatie.

Minister Byttebier heeft, na het kennisname van het rapport, daarom Kind en Gezin, dat als Vlaamse Centrale Autoriteit voor interlandelijke adoptie bevoegd is voor de goedkeuring van de adoptiekanalen, opdracht gegeven onverwijld een nieuw advies op te vragen aan het federale ministerie van Buitenlandse Zaken met betrekking tot adoptie van Cambodjaanse kinderen.

Daarnaast beslist de minister met onmiddellijke ingang het opstarten van nieuwe adoptiedossiers met Cambodja op te schorten. In de dossiers die op de wachtlijst staan, gebeurt voorlopig geen toewijzing.

Voor de lopende dossiers zal de erkende adoptiedienst, in samenspraak met het consulaat van België in Phnom Penh, instaan voor een verdere afhandeling die de rechten van de betrokken kinderen vrijwaart.

Van zodra minister Byttebier over het advies beschikt dat Kind en Gezin inwint, wordt een definitieve beslissing genomen met betrekking tot interlandelijke adopties met Cambodja.

info : Peter Jan Bogaert, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 / 553 24 11 e-mail: peterjan.bogaert@vlaanderen.be