GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 juni 2003 10:08
GroenLinks

Functioneren jeugdzorg

( 4 juni 2003)

Kamervraag
Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Hebt u kennis genomen van de aanklacht over het functioneren de jeugdzorg het zoals aan de orde gesteld in het TV-programma Factor (3 juni 2003) ?
2. Hoe interpreteert u de daarin neergezette casus? Is deze naar uw mening ergens een voorbeeld of een symptoom van, en zoja, waarvan?
3. Deelt u in de visie dat er in deze casus te haastig en op basis van te weinig informatie is gekozen voor uithuisplaatsing van de kinderen ?
4. Deelt u in de visie dat in deze situatie een bezoek van een hulpverlener aan het gezin, een goed gesprek met de moeder en met de reeds functionerende gezinsvoogd, en een eventueel aanbod van hulp aan de moeder passender waren geweest dan uithuisplaatsing?
5. Wat zijn naar uw mening de elementen in de Wet op de Jeugdzorg die de in dit programma gereconstrueerde casus mogelijk maakt?
6. Zou er naar uw mening iets in de Wet op de Jeugdzorg veranderd moeten worden om dit soort situaties te voorkomen? Zonee, waarom niet? Zoja, wat?
7. Deelt u de mening dat deze situatie mede veroorzaakt wordt doordat de Raad voor de Knderbescherming in voorbereiding op de Wet op de Jeugdzorg een tweedelijnsvoorziening is geworden, die niet langer op eigen initiatief op onderzoek uit kan gaan maar slechts kan handelen op basis van informatie van derden?
8. Deelt u de mening dat uit deze reportage blijkt dat de jeugdzorg tezeer is verbrokkeld en overgeorganiseerd in specialistische deeltaken, waardoor de basis voor goede jeugzorg, namelijk een vertrouwensrelatie tussen hulpverlener en client, wordt ondermijnd?