Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Verlaging ziekteverzuim door arboconvenant houthandel

Nr. 2003/79
4 juni 2003

Houthandelbranche wil ziekteverzuim en WAO-instroom met 10 procent verminderen

De houthandelsector wil het ziekteverzuim en de WAO-instroom met 10 procent terugdringen. De werkdruk moet met 10 procent en de lichamelijke belasting van werknemers tot 30 procent omlaag. Daarnaast wordt de blootstelling van werknemers aan schadelijk geluid en stof verminderd. Individuele bedrijven worden ondersteund bij het effectief doorvoeren van de zogeheten risico-inventarisatie en -evaluatie.

Dit staat in het arboconvenant voor de houthandel dat is ondertekend door staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), FNV Bouw, en de Hout- en Bouwbond CNV. Voor het convenant is in totaal bijna anderhalf miljoen euro beschikbaar. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en sociale partners nemen ieder de helft van de kosten voor hun rekening. In de sector zijn ongeveer 8.500 mensen werkzaam in 600 bedrijven. Het convenant wordt in een schriftelijke ronde ondertekend en heeft een looptijd van vier jaar. Later dit jaar vindt een feestelijke bijeenkomst plaats.

De lichamelijke belasting in de houthandel is hoog. Tot dusver is er weinig bekend over maatregelen om dit probleem aan te pakken. De branche ontwikkelt een 'oplossingenboek' met voor bedrijven praktisch toepasbare mogelijkheden.

Daarnaast wordt de blootstelling van de werknemer aan schadelijk geluid en stof verminderd. Dit gebeurt door een vijftal type machines aan te pakken, die het meeste stof- en geluidsoverlast veroorzaken. Ook het gebruik van perslucht om machines en werkkleding schoon te maken veroorzaakt overlast van houtstof. In het convenant worden afspraken gemaakt om dit zoveel mogelijk te voorkomen en onder andere het gebruik van het 'zuigpistool' te bevorderen. Met dit pistool wordt houtstof opgezogen in plaats van weggeblazen.

Een ander voorkomend probleem in de sector is de hoge werkdruk. Daarom voorziet het convenant in pilots, die erop gericht zijn de bedrijfsvoering, organisatie en logistiek van het bedrijf te verbeteren. De verschillende projecten worden in de praktijk getoetst, waarna succesvolle oplossingen ook in andere bedrijven in de branche kunnen worden toegepast.

Tenslotte worden er in het convenant afspraken gemaakt over verzuimregistratie en de dienstverlening van arbodiensten en reïntegratiebedrijven. Door verbeterde registratie ontstaat er meer inzicht in achtergronden van ziekteverzuim binnen de branche. Bedrijven kunnen dan meer gericht diensten inkopen van reïntegratiebedrijven en arbodiensten.


---
Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen, FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV.

04 jun 03 09:14