Gemeente Hoogeveen


---

4 juni 2003

Hoogeveen moet drastisch bezuinigen

Economisch zwaar weer in Nederland. Dit betekent ook voor Hoogeveen drastische bezuinigingen de komende jaren. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad na te denken waar ombuigingen mogelijk zijn. In de Voorjaarsnota 2004-2007 meldt het college dat 'de kaasschaaf' hanteren niet voldoende is.

Net als bij veel andere gemeenten dreigt een groot financieel tekort voor Hoogeveen, in 2004 tot en met 2007 rond 3 miljoen. Een van de oorzaken is de scherpe toename van de werkloosheid. In Hoogeveen worden 100 extra klanten van de gemeentelijke bijstand verwacht. Een andere oorzaak is de sombere vooruitzichten voor de rijksbijdrage aan gemeenten (via het gemeentefonds).

Behalve over bezuinigingen wil het college met de gemeenteraad nog over drie andere punten in discussie. Allereerst: als er ondanks 'de donkere wolken' nog extra geld te besteden is, wil het college voorrang geven aan vijf projecten. Dit zijn de huisvesting van het voortgezet onderwijs, het stationsgebied, het stadscentrum (verdere planuitvoering) en het opknappen van Schoonvelde-oost en Centrum-oost.

Daarnaast wil het college weten hoe de raad om wil gaan met bijstandklanten die niet bemiddelbaar zijn voor sociale activiteit of werk. En in de derde plaats wil het college weten hoe de raad in de toekomst om wil gaan met ID-banen (In- en Doorstroombanen om werkervaring op te doen).

De Voorjaarsnota staat in het licht van de strategische keuzes die het gemeentebestuur eerder dit jaar heeft gemaakt voor Hoogeveen. Over 15 tot 30 jaar moet Hoogeveen een goede woongemeente zijn voor de mensen die er werken en een goede centrumgemeente voor de regio. Daarnaast moet Hoogeveen zijn dynamiek halen uit bedrijvigheid en bereikbaarheid. De plannen die de gemeente de komende jaren oppakt, stimuleert en uitvoert moeten in ieder geval met deze visie stroken.

De drie raadscommissies (Samenleving, Omgeving en Bestuur) behandelen de Voorjaarsnota volgende week.

Klik verder voor de complete tekst van de Voorjaarsnota 2004-2007 (PDF-80kb). Een onderdeel van bijlage 3 is afzonderlijk te downloaden: Nieuwe ontwikkelingen in cijfers (PDF-23kB).

© Copyright Gemeente Hoogeveen