Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 4-06-2003 Persberichten district Rijn & Venen, 09.15 uur

Verdachten aangehouden voor winkelramkraken

MIJDRECHT De politie denkt met de aanhouding van 5 verdachten, 6 ramkraken te hebben opgelost. De verdachten zijn inwoners uit Mijdrecht in de leeftijd van 17, 19, 21 en twee van 22 jaar. De zogeheten ramkraken, veelal met gebruikmaking van een auto, waarbij de winkelpui eruit werd gereden (geramd), vonden plaats in de maanden november 2002 (3x), februari 2003 (2x) en in april 2003 in de plaatsen Mijdrecht, Vinkeveen en Nieuwkoop. Eén winkel in Mijdrecht werd zelfs drie keer bezocht. De buit bestond uit kleding, video- en geluidsapparatuur en t.v. plasmaschermen. Alle 5 verdachten zitten nog in voorarrest.

Het onderzoek startte na de aanhouding van een 22-jarige verdachte. Hij werd op heterdaad aangehouden na de derde ramkraak in een winkel in Mijdrecht afgelopen februari. Een getuige had de politie op het juiste spoor gezet. Door deze oplettendheid kon de politie de verdachte aanhouden in een auto met verse schade en waarin drie uit de winkel in Mijdrecht gestolen plasmaschermen lagen.

Er werd een onderzoeksteam van 6 politiemensen onder meer uit het wijkteam De Ronde Venen met de projectnaam Ramyaris geformeerd. Deze naam werd gekozen omdat was gebleken dat bij de ramkraken onder andere gebruik werd gemaakt van een personenauto van het merk Toyota, type Yaris. Met voortvarendheid werden de diverse ramkraken onder de loep genomen en met elkaar vergeleken. Mede op grond van DNA, geur en identificatieproeven en dankzij beelden van bewakingscameras konden diverse zaken aan elkaar gekoppeld worden.

Zo bleek dat bij een inbraak, waarbij uit de woning de autosleutels werden gestolen, ook de voor de woning geparkeerde auto werd meegenomen. Met die auto werd getankt zonder te betalen en een ramkraak gepleegd. De groep wordt, naast de 6 ramkraken, bovendien verdacht van diverse andere feiten zoals diefstallen uit bedrijven en autodiefstallen gepleegd onder meer in de gemeente De Ronde Venen in de periode oktober 2002 tot medio maart 2003.

Portemonnee gestolen

ABCOUDE- Dinsdagavond zijn twee jongens aangehouden na het stelen van een portemonnee. Rond 19.30 uur kreeg de politie een melding van een man dat zijn portemonnee in het zwembad was gestolen. Naar aanleiding van het signalement en de looprichting van de verdachten kon de politie een onderzoek instellen.

In het park aan t Markveld konden twee jongens, 16 en 17 jaar en afkomstig uit Amsterdam, worden aangehouden. Tegen de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.

Te laag

WOERDEN- Dinsdag surveilleerde een agent op de Geestdorp toen hij stuitte op een aantal stilstaande voertuigen. Daar werd hij aangesproken door een automobiliste en een motorrijder. De vrouw had al een tijd achter een auto aangereden die heel erg slingerde. Ze had samen met de motorrijder de auto tot stoppen gekregen. Het bleek dat de man suikerpatiënt is en zijn suikerwaarde te laag was, waardoor hij zo slingerde. De 78-jarige man uit Woerden werd voor controle vervoerd naar het ziekenhuis.