Gemeente Maastricht

Welzijn ouderen overwegend goed

Het gaat goed met de meerderheid van de ouderen in Maastricht. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente onder zelfstandig wonende 65-plussers. De Maastrichtse ouderen geven aan tevreden te zijn met hun woning en de bereikbaarheid van de primaire voorzieningen. Ook de woonbuurt wordt als prettig ervaren.

Veel ouderen hebben dagelijkse of wekelijkse bezigheden en ongeveer de helft van hen is lid van een vereniging. Een meerderheid (60%) vindt hun lichamelijke gezondheid goed tot uitstekend), een grote meerderheid (88%) zegt dit van hun geestelijke gezondheid. Het percentage ouderen dat aan sport of lichaamsbeweging doet, ligt met 45% ruim boven het landelijk gemiddelde van 36%. Uit de enquête blijkt verder dat zo'n 80% van de 65-plussers het liefst zolang mogelijk in hun huidige woning wil blijven wonen.

Bevestiging

De gemeente heeft de ouderenenquête laten uitvoeren om meer inzicht in de situatie en de vraag van ouderen te krijgen. Die vraag verandert: Maastricht vergrijst en steeds meer ouderen blijven zelfstandig wonen. Velen blijven actief en ondernemend. Sommige ouderen hebben behoefte aan extra aandacht en ondersteuning. Want met het klimmen van de jaren komen ook de beperkingen. Landelijk gesignaleerde ontwikkelingen als vergrijzing en langer zelfstandig wonen vormden in 2002 aanleiding voor het opstellen van het Welzijnsprogramma Ouderen 2002-2005 in Maastricht. Onderdeel daarvan is voortdurende aandacht voor de behoeften van ouderen. Het belang van het gekozen beleid wordt door dit onderzoek bevestigd.

Kwetsbaar

In de beleidsnotitie Sociale Visie en in de Voorjaarsnota is vastgesteld dat er voldoende aandacht moet zijn en blijven voor kwetsbare groepen. Dit onderstreept het belang van zorg voor bijvoorbeeld ouderen die zonder hulp niet of met moeite zelfstandig kunnen functioneren. Vanuit het ouderenbeleid is er nu al ondersteuning van vrijwillige thuiszorg en mantelzorg. Voortzetting van dit soort maatregelen en het vergroten van het aanbod van zorg- en dienstverlening op maat aan huis blijven dus belangrijke aandachtspunten van gemeente en instellingen voor de toekomst. Er blijft ook speciale aandacht nodig voor mensen die dreigen te vereenzamen, bijvoorbeeld doordat ze zich niet veilig voelen op straat. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen met een hoog inkomen minder snel dreigen te vereenzamen. De hogere inkomensgroep is actiever in de samenleving, is vaker lid van een vereniging, functioneert zelfstandiger en voelt zich gezonder.

Verschillen per gebied

Voor het onderzoek werd Maastricht ingedeeld in elf gebieden. Het blijkt dat het welzijn van ouderen deels verband houdt met het gebied waarin zij wonen. Tussen de gebieden bestaan bovendien verschillen met betrekking tot het ervaren van de gezondheid, onveiligheidsgevoelens, extra hulpbehoefte, bereikbaarheid van een aantal voorzieningen (waaronder openbaar vervoer en winkels), etc. Voor de gemeente is dit belangrijke informatie voor het buurtgerichte beleid, waar samenhang tussen wonen, welzijn en zorg gestalte moet krijgen.

Een uitgebreide samenvatting van de resultaten van de ouderenenquête vindt u hieronder. Het volledige rapport is (tegen betaling van legeskosten) verkrijgbaar bij de afdeling Welzijn van de Gemeente Maastricht, telefoonnummer (043) 350 31 32.

Samenvatting onderzoek welzijn ouderen.PDF (45 kB)