UITGEVERIJ ALPENSCHADUW

EU nog ver verwijderd van éénwording in strafzaken

UITGEVERIJ WWW.ALPENSCHADUW.NL

'In de schaduw van de Alpen' schetst manco's Oostenrijkse rechtsstaat

EU nog ver verwijderd van éénwording in strafzaken

De Europese Unie is nog ver verwijderd van éénwording op het gebied van de rechtsstaat. Dit blijkt uit boek 'In de schaduw van de Alpen', waarin journalist Roel Smit een beeld schetst van de manco's van de rechtsstaat in Oostenrijk. Het boek plaatst vraagtekens bij het plan van het kabinet om per 1 januari 2004 de regels voor het uitleveren van Nederlanders die elders in Europa van een strafbaar feit worden verdacht, te versoepelen.

Het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, is gebaseerd op afspraken tussen de Europese regeringsleiders over de invoering van een zogeheten 'Europees aanhoudingsbevel'. Dit idee is, aldus de regeringsleiders, gestoeld op een 'totaal en onwankelbaar respect en vertrouwen' in elkaars rechtssystemen.

Het boek 'In de schaduw van de Alpen' beschrijft dat het optreden van politie, justitie en rechterlijke macht in een land als Oostenrijk op een groot aantal essentiële punten verschilt van wat in Nederland algemeen aanvaard is. Eén van die verschillen is dat in Oostenrijk verdachten in strafzaken kunnen worden veroordeeld op basis van één belastende getuigenverklaring; in Nederland is dat bij wet verboden. Een ander verschil is dat het hoger beroep in het Oostenrijkse strafrecht, juist bij zwaardere vormen van criminaliteit, weinig voorstelt. De rechtbank in hoger beroep behandelt een strafzaak namelijk niet opnieuw, maar kijkt vooral of geen procedurefouten zijn gemaakt.
In het boek wordt verder gesteld dat de Oostenrijkse politiek een veel grotere grip heeft op justitie en rechterlijke macht dan in Nederland en dat de Oostenrijkse cultuur er niet aan bijdraagt dat politieambtenaren, officieren van justitie en rechters elkaar scherp controleren.

Roel Smit constateert in zijn boek dat de Nederlandse politiek weinig aandacht heeft voor dit soort verschillen in Europa. Kort geleden ging de ministerraad akkoord met een wetsvoorstel van minister Donner (Justitie) dat uitleveringsprocedures moet vereenvoudigen. Het voorstel ligt voor advies bij de Raad van State en wordt dit najaar door het parlement behandeld. Het gevolg voor Nederlandse verdachten is dat ze minder mogelijkheden krijgen zich tegen uitlevering aan een ander Europees land te verzetten.

Het boek 'In de schaduw van de Alpen' bevat een aantal sombere schetsen van de situatie in Oostenrijk ten aanzien van politie, justitie en rechterlijke macht. Ook wordt ingegaan op de rol van de media en op de houding van Oostenrijk ten opzichte van buitenlanders. In deze schetsen komen rechters, advocaten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties aan het woord. Het boek bevat ook een historische beschouwing, waarin een relatie wordt gelegd tussen de manco's in de rechtsstaat en de Oostenrijkse geschiedenis.

De rode draad van het boek wordt gevormd door de ervaringen van een Nederlandse skileraar, die ongewild in aanraking kwam met politie en justitie in Oostenrijk. De Nederlander werd in december 2000 gearresteerd op de grens van Duitsland en Zwitserland, toen hij met een aantal jonge skiërs (per auto) op reis was. Zijn arrestatie vond plaats op verzoek van justitie in Oostenrijk, die een internationaal aanhoudingsbevel had doen uitgaan. De Nederlander werd in Oostenrijk gezocht op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige handel in softdrugs. Deze verdenking was gebaseerd op de verklaring van één Oostenrijker (een skileraar van dezelfde skischool), die zelf wegens een drugsdelict was veroordeeld.

De Nederlandse skileraar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. In de rechtszaak kwam, afgezien van deze verklaring, geen aanvullend bewijsmateriaal op tafel. Niettemin werd hij veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Zijn ervaringen zijn in de vorm van persoonlijke 'dagboekaantekeningen' in het boek opgenomen. Die ervaringen hebben betrekking op de voorbereidingen op het proces, de zitting zelf, de omstandigheden in gevangeniscellen in Oostenrijk en andere persoonlijke belevenissen in detentie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de wijze waarop de Nederlandse diplomatieke diensten in deze zaak hebben geopereerd.

Het boek 'In de schaduw van de Alpen' (130 pagina's) is niet in de boekhandel verkrijgbaar, maar te bestellen via internet: www.alpenschaduw.nl.
Prijs: 15 euro (exclusief verzendkosten).
ISBN 90-9016864-8