Politie Midden- en West Brabant

Aanhoudingen voor exploitatie hennepkwekerijen in woningen

Breda/Prinsenbeek, 4 juni 2003

BREDA/PRINSENBEEK De politie Midden & West Brabant heeft op 2 en 3 juni in Prinsenbeek en Breda zes personen aangehouden op grond van de Opiumwet. De recherche kwam hen op het spoor tijdens een onderzoek naar een netwerk dat zich bezighoudt met de georganiseerde exploitatie van hennepkwekerijen in woningen. De vier mannen en twee vrouwen worden ervan verdacht hier deel van uit te maken.

Hennepkwekerijen
Acht woningen in Breda, Prinsenbeek en Den Haag werden doorzocht, in zeven daarvan trof de politie hennepkwekerijen aan. In totaal werden iets meer dan 2000 planten aangetroffen, in beslag genomen en door de stadsreiniging vernietigd. De totale gemiddelde straatwaarde, die de toppen van deze planten opleveren, ligt rond de 1,1 miljoen euro. Per jaar kan een plant vier tot zes keer worden geoogst.

Doorzoekingen
Bij de doorzoekingen werden een handvuurwapen, 22 XTC-pillen, 8,5 kilo hennep en een groot geldbedrag in beslag genomen. De politie kreeg bij de huiszoekingen van 3 juni assistentie van een hondenbegeleider met twee honden van het politiekorps Rotterdam Rijnmond. Deze honden zijn gespecialiseerd in het zoeken naar verdovende middelen en vuurwapens. Zo`n honderd politiemensen werkten mee bij de aanhoudingen, doorzoekingen en ontmanteling van de hennepkwekerijen. Op de negen locaties waren medewerkers van het energiebedrijf aanwezig om de elektriciteit af te sluiten. Deze werd illegaal afgetapt. Pas nadat de bewoners een boete hebben betaald wordt de stroom weer aangesloten.

Vijf personen aangehouden, twee hennepkwekerijen in woningen ontmanteld (2 juni 2003)
Op maandagochtend 2 juni heeft een team van de Divisie Recherche ingegrepen bij een levering van 8,5 kilo hennep aan een 38-jarige Fransman uit Noisy-Le-Grand. Deze man is samen met een 36-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Prinsenbeek in een woning in Prinsenbeek aangehouden op verdenking van het uitvoeren van hennep. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen met zo`n 400 planten. Deze is ontmanteld, de apparatuur werd afgevoerd en vernietigd. Ook werd de stroom afgesloten. De politie trof bij de doorzoeking van de woning een handvuurwapen aan en 22 XTC-pillen. Vervolgens werd in een hotel in Breda een 58-jarige Fransman uit Aubervilliers aangehouden op grond van de Opiumwet, hierbij nam de politie een groot geldbedrag in beslag.
Naar aanleiding van deze aanhoudingen doorzocht de recherche maandag nog twee woningen in Breda. In één daarvan hielden ze een 24-jarige vrouw uit Breda aan op grond van de Opiumwet. Hier werd een hennepkwekerij met zo`n 235 planten afgevoerd en vernietigd en werd de stroom afgesloten.

Man aangehouden, vijf hennepkwekerijen in woningen ontmanteld (3 juni 2003)
Op 3 juni heeft een Arrestatie Team een 40-jarige man uit Breda van zijn bed gelicht en aangehouden op grond van de Opiumwet. In zijn woning trof de politie op zolder een hennepkwekerij aan met in totaal zo`n 400 planten. Bij doorzoekingen in twee andere woningen in Breda werden ook hennepkwekerijen aangetroffen met beiden zo`n 200 planten. Ook in een woning in Prinsenbeek werd een hennepkwekerij met zo`n 270 planten ontmanteld, afgevoerd en vernietigd door de stadsreinigingsdienst. In Den Haag stuitte het rechercheteam op een kwekerij in een woning met zo`n 350 hennepplanten.

Bron: Manon Erkens-Brouwers