Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GILBERT BOSSUYT VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN EN ENERGIE 4 JUNI 2003

Bossuyt wil transparante energie-tarieven

Vanaf 1 juli 2003 kan iedereen in Vlaanderen zijn elektriciteits- en aardgasleverancier vrij kiezen. In het afgelopen jaar werd alles in gereedheid gebracht om ervoor te zorgen dat de overgang naar een vrijgemaakte energiemarkt vlot verloopt. Ondanks alle inspanningen is er nog veel werk aan de winkel.

Uit de vragen die gesteld worden aan de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), blijkt namelijk dat heel wat Vlamingen niet weten bij welke energieleveranciers ze in de toekomst terechtkunnen. Ook is het voor velen niet duidelijk wat de prijzen en de leveringsvoorwaarden van de verschillende energieleveranciers zijn. Op de websites van de energieleveranciers is deze informatie niet altijd even gemakkelijk terug te vinden. Bovendien is het niet duidelijk in welke mate heffingen en kortingen in de gepubliceerde prijzen inbegrepen zijn.

Daarom heeft minister Bossuyt aan de VREG gevraagd om de Vlamingen te helpen bij hun leverancierskeuze. Een eerste stap is de publicatie van de prijzen en de leveringsvoorwaarden op de website van de VREG, zodanig dat de consument snel en efficint het aanbod van de diverse leveranciers kan vergelijken. Uiteraard zal deze informatie ook via andere kanalen verspreid worden.

Verder heeft minister Bossuyt aan de VREG en de energieadministratie de opdracht gegeven een besluit voor te bereiden om de facturen van de energieleveranciers doorzichtiger en leesbaarder te maken. De minister wil dat de door de energieleveranciers toegepaste tarieven gemakkelijk controleerbaar zijn ten opzichte van de gepubliceerde tarieven. Uit de elektriciteitsfactuur moet duidelijk blijken waarvoor precies welke som moet betaald worden.

Tenslotte kondigt minister Bossuyt aan dat vanaf vandaag een lijst met de adressen en de telefoonnummers van alle leveranciers die elektriciteit en aardgas leveren aan Vlaamse gezinnen, terug te vinden is op de VRT-teletextpagina 696.

INFO : Joris.Vandenbroucke@vlaanderen.be Woordvoerder van minister Bossuyt 02/553 70 14 of 0475/98 14 58