Anti Racisme Informatie Centrum

LBR-informatie
email

Studiedag 'Dilemma's in het onderwijs

Chador, Lonsdale, groepsvorming wat doe ik ermee?'

Vooraankondiging

Op woensdag 4 juni 2003 organiseert het LBR de studiedag 'Dilemma's in het onderwijs'. Aanleiding voor de studiedag zijn een aantal recente discussies binnen het onderwijs, zoals bijvoorbeeld rond de chador, taalvoorschriften, kledingvoorschriften om extreemrechtse uitingen tegen te gaan, en groepsvorming langs etnische scheidslijnen dragen hieraan bij.

Centraal op de studiedag staan 5 workshops die in twee rondes worden gegeven. De workshops bieden niet alleen gedegen achtergrondinformatie maar ook praktische handreikingen en suggesties om problemen aan te pakken en te voorkomen.
* Groepsvorming en -processen onder jongeren en hoe hier mee om te gaan. Een theoretische verkenning met praktische handreikingen.
* Rechtsextremisme onder jongeren. Is iedere kaalkop een neonazi? Welke stromingen zijn er en binnen welke jongerenculturen zijn zij in welke mate aanwezig?

* Wettelijke kaders voor regelgeving in het onderwijs. De mogelijkheden en onmogelijkheden van het stellen van aanvullende regels binnen de school.

* Handelingsperspectieven binnen het onderwijs. Hoe om te gaan met een multi-etnische en -culturele schoolpopulatie. Suggesties voor beleid en praktisch handelen.

* Reageren op . Met behulp van een professionele acteur worden moeilijke gesprekssituaties geoefend.

De studiedag is o.a. bedoeld voor onderwijzend personeel, schoolleiders en -bestuurders, beleidsmakers, bestuurders en welzijnswerkers.

Plaats: Engels, Stationsplein 45 te Rotterdam

Tijd: 10:00 tot 16:00 uur

Kosten: 150,-- inclusief lunch en informatiemap

Datum: woensdag 4 juni 2003

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het LBR 010-2010201 en vragen naar mw. drs. Anette de Ruiter
of dhr. Gé Grubben