Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

Studiedag - Dilemma's in het onderwijs
Chador, Lonsdale, groepsvorming wat doe ik ermee?

Op woensdag 4 juni 2003 organiseert het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) de studiedag 'Dilemma's in het onderwijs'.

Aanleiding voor de studiedag zijn een aantal recente discussies binnen het onderwijs, zoals rond de chador en het hoofddoekje, regels over het gebruik van Nederlands en de eigen taal, kledingvoorschriften om extreemrechtse uitingen tegen te gaan en groepsvorming langs etnische scheidslijnen.

Centraal op de studiedag staan 5 workshops die in twee rondes worden gegeven. De workshops bieden niet alleen gedegen achtergrondinformatie maar ook praktische handreikingen en suggesties om problemen aan te pakken en te voorkomen.


* Groepsvorming en -processen onder jongeren en hoe hier mee om te gaan. Een theoretische verkenning met praktische handreikingen.
* Rechtsextremisme onder jongeren. Is iedere kaalkop een neonazi? Welke stromingen zijn er en binnen welke jongerenculturen zijn zij in welke mate aanwezig?
* Wettelijke kaders voor regelgeving in het onderwijs. De mogelijkheden en onmogelijkheden voor het stellen van aanvullende regels binnen de school.
* Handelingsperspectieven binnen het onderwijs. Hoe om te gaan met een multi-etnische en multiculturele schoolpopulatie. Suggesties voor beleid en praktisch handelen.
* Reageren op... Met behulp van een professionele acteur worden moeilijke gesprekssituaties geoefend.
Het programma van de studiedag is gericht op onderwijzend personeel (PO, VO, BVE), schoolleiders en -bestuurders, beleidsmakers, bestuurders en jongeren- en welzijnswerkers.

Het doel van de studiedag is deskundigheidsbevordering, vergroting van kennis over extreemrechtse jongerengroepen en de beeldvorming over deze groepen, het bieden van concreet, praktisch handelingsperspectief en het oefenen van omgaan met moeilijke situaties.

Datum: 4 juni 2003
Plaats: Conferentiecentrum Engels, Stationsplein 45, te Rotterdam Tijd: 10:00 tot 16:00 uur
Kosten: EUR 150,-- inclusief lunch en informatiemap

Meer informatie op: www.lbr.nl/lbr/vooraankondigingstudiedag.html

U kunt tevens contact opnemen met het LBR, tel. 010-2010201, aub vragen naar mw. drs. Anette de Ruiter (email: deruiter@lbr.nl) of dhr. Gé Grubben (email: grubben@lbr.nl).