Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Wo 4 juni / lezing / 11.45 - 13.00 uur/ Blauwe Zaal, Auditorium

Brandhaard: Indonesië
door dr. H.G.C. Schulte Nordholt

Indonesië, de gordel van smaragd, is voor veel Nederlanders het moederland; indo's vormen immers de grootste groep allochtonen in Nederland. Voor anderen is het een lekker strandvakantieoord, hoewel daar sinds de aanslag in Bali ook enige verandering in is gekomen. In de serie Brandhaarden is de focus deze keer gericht op Indonesië, een land waarvan de cynicus zegt: "De gordel van smaragd is verworden tot een gordel van smart".
Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, kent momenteel heftige stroomversnellingen in het maatschappelijk, economische, politieke en religieuze leven. Een greep uit de chaos? Economische crisis, religieuze onlusten op de Molukken, bomaanslagen op christelijke kerken, religieuze rellen in Sulawesi, de strijd in Aceh tussen de afscheidingsbewegiging GAM en het leger, bank-schandalen, Papoea's die zich willen afscheiden, botsingen tussen lokale bevolkingsgroepen en geëmigreerde Javanen, welig tierende corruptie en vriendjespolitiek en de bloedige onafhankelijkheid van Oost Timor. Een brandhaard for real.

Deze lezing wordt verzorgd door Indonesië deskundige dr. H.G.C. Schulte Nordholt, professor Aziatische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, alsook verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Tropische Landen- en Volkerenkunde te Leiden.

---

In de lezingenreeks Brandhaarden - die Studium Generale organiseert i.s.m Amnesty International - staan de achtergronden van grootschalige conflicten in de wereld centraal.