Gemeente Leiden

Nationale straatspeeldag op 4 juni

Publicatiedatum: 11 april 2003

Eens per jaar is er in het hele land een nationale straatspeeldag. Dan krijgen kinderen de ruimte om vrij te kunnen spelen op straat. Dit wordt door het steeds drukker wordende verkeer, geparkeerde auto's en een tekort aan leuke en veilige buitenspeelplekken steeds moeilijker. De nationale straatspeeldag wil deze ontwikkeling onder de aandacht brengen. Woensdag 4 juni is het weer zover.

CULTUUR EN EDUCATIE - Ook in Leiden wordt er al vijftien jaar enthousiast meegedaan aan deze dag. Een toenemend aantal organisaties werkt mee om hiervan een succes te maken. Vele honderden kinderen speelden al mee. Hoe meer straten worden afgezet en worden 'bespeeld', hoe meer aandacht er voor het fenomeen spelen op straat en in de stad is.

Ieder buurt of straat - mits het niet om doorgaande routes gaat of routes waarover het openbaar vervoer rijdt kan meedoen. De programmering mag heel eenvoudig zijn, maar ook kunnen spelletjescircuits of straattoernooitjes uitgezet worden.

Op de straatspeeldag kunnen kinderen ongestoord op straat spelen.

Op de straatspeeldag kunnen kinderen ongestoord op straat spelen. Foto: Marlies Wichertjes

Om ervoor te zorgen dat de straatspeeldag veilig verloopt, moeten er wel een aantal dingen van te voren worden geregeld. De straatspeeldag wordt aangemerkt als evenement. Dit betekent dat er van te voren een vergunning moet worden aangevraagd bij de gemeente Leiden. Dit kan tot uiterlijk 23 april. Ook moeten er een paar organisatorische zaken worden geregeld, zoals het afzetten van de straat en het informeren van de omwonenden. Om de straat vrij te maken kunnen de bewoners op de straatspeeldag de auto niet in de straat parkeren.

Sport en spelmateriaal kan voor een laag bedrag worden gehuurd bij het Sportbedrijf.

Straten of buurten die dit jaar voor de eerste keer mee willen doen kunnen informatie krijgen bij:

Stadsdeel Zuid: TOS, thuis op straat, op telefoonnummers (071) 572 33 84 en 06-250 093 361 of per email via leiden@thuisopstraat.nl

Stadsdeel Noord: Sleuteldrop, op telefoonnummers (071) 522 37 56 of 06-558 169 35 of per email via c.bink@lwo.nl

Stadsdeel West: Mors en Transvaal, Tessa den Dulk (LWO kinderwerkster), op telefoonnummer (071) 579 09 24.

Stadsdeel Midden: buurthuis de Pancrat, Wilma van Egmond op telefoonnummer (071) 512 62 43.

Algemene informatie kunt u opvragen bij : 3VO, op telefoonnummer (035) 524 88 00 of per email via info@3VO.nl

Deze pagina is gewijzigd op 11-04-2003