Novem

13-5-2003
Inspiratiedag Schone Voertuigen 4 juni 2003


4 juni 2003, Antropia, Zeist

Onder leiding van Menno BentveldInspiratiedag Schone Voertuigen

Mobiliteit is belangrijk voor Nederland. Zonder transport over weg en water staat Nederland stil. We hechten aan onze vrijheid in de auto, ook in de toekomst. En dat kan ook schoon. De Inspiratiedag Schone Voertuigen laat u kennismaken met aansprekende voorbeelden van schone en zuinige vormen van vervoer die met succes zijn geïntroduceerd. Van bedrijfswagens op aardgas tot schone bestelauto's, van hybride voertuigen tot elektrische scooters. Aanbieders, beleidsmakers en gebruikers (deels gebundeld in het Platform Schone Voertuigen) ontmoeten elkaar op deze dag. Wat kunt u verwachten?

Inspiratie

Plannen zijn mooi en aan goede wil ontbreekt het niet, maar hoe zetten gebruikers, aanbieders en beleidsmakers die om in actie?

Praktijk

Hoe overtuig ik mijn omgeving van de noodzaak van schoon vervoer in mijn organisatie? Hoe pak ik de introductie van schone voertuigen aan? Hoe krijg ik de financiering rond? Wat mogen we van de techniek verwachten in de toekomst? En natuurlijk kunt u schoen voertuigen zelf ervaren!

Programma

11.30 - 12.00 uur Ontvangst

12.00 -13.00 uur Lunch

Inleiding `Inspiratie omzetten in actie' door Menno Bentveld

met introductie van Joop van Meel, themamanager Novem

13.00 - 15.30 uur Interactie met de praktijk

Rondleiding en testen in schone voertuigen

Keuze uit drie praktijkcases

Praktijkcase Financiering

Praktijkcase Draagvlak

Praktijkcase Marketing

15.30 - 15.45 uur Pauze

15.45 - 16.30 uur Discussie `Tien tips voor succesvolle introductie van schone voertuigen'

16.30 - 17.30 uur Borrel

Inleiding `Inspiratie omzetten in actie'

Hoe overtuigen we anderen van het belang van duurzame mobiliteit? En hoe realiseren we concrete resultaten? Menno Bentveld, presentator de van de populair-wetenschappelijke TV-programma's Jules Unlimited en De Ontdekking, geeft een uitdagende visie op schone voertuigen.

Rondleiding en testen schone voertuigen

In de volgende voertuigen kunt u een testritje maken: Renault Kangoo, Citroën Berlingo, Toyota Prius, Berkhof midibus (en vele andere natuurlijk).

U wordt uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden van de voertuigen.

Praktijkcase 1 Financiering

Grote drempel voor investeren in duurzame mobiliteit is vaak de startinvestering. En dat, terwijl de exploitatiekosten een stuk lager zijn dan reguliere vormen van vervoer. De budgethorizon reikt vaak niet verder dan een jaar. Hoe overtuig je mogelijke financiers van de haalbaarheid op langere termijn? Hoe zorg je ervoor dat ze hun budgettering daarop inrichten?

Praktijkcase 2 Draagvlak

Niet alle partijen zitten te wachten op uw innovatie. Elke verandering leidt immers tot weerstand. In deze praktijkcase gaan we in op de manieren waarop u gebruikers, beleidsmakers, aanbieders en andere belanghebbenden op één lijn kunt krijgen. Is er invloed uit te oefenen op beleid en zo ja, hoe doe je dat dan?

Praktijkcase 3 Marketing

De financiering is rond, partners staan enthousiast in de startblokken. U bent overtuigd van de kansen van uw schone voertuig. Hoe brengt u deze over het voetlicht bij de afnemers? Hoe zorgt u ervoor dat eventuele schroom wordt weggenomen?

U kunt zich inschrijven voor één case.

Discussie `Tien tips voor succesvolle introductie van schone voertuigen'

De dag wordt afgesloten met handreikingen hoe u concreet aan de slag kunt met de invoering van schone voertuigen. Menno Bentveld vat de dag samen aan de hand van ervaringen van deelnemers en maakt samen met u een top-10.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven voor de Inspiratiedag Schone Voertuigen door uiterlijk 28 mei 2003 een e-mail te sturen naar demo@novem.nl Wilt u in deze mail dan aangeven:

* Organisatie, naam, adres, postcode, email en telefoon
* Deelname aan praktijkcase Financiering, draagvlak of marketing (één keuze aangeven)

Kosten

Aan de Inspiratiedag Schone Voertuigen zijn geen kosten verboden.

Locatie

Antropia

Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Antropia ligt langs de A12, afslag 20 en 50 meter van station Driebergen/ Zeist, www.antropia.nl

De Inspiratiedag Schone Voertuigen is een initiatief van Novem, programma Demonstratieprojecten Mobiele Bronnen in opdracht van het Ministerie van VROM. Novem is tevens initiatiefnemer tot de oprichting van het Platform Schone Voertuigen, waarin gebruikers van duurzaam mobiel vervoer zijn verenigd.