Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De positie van de Europese Centrale Bank in het Europese constitutionele bestel
woensdag 4 juni 14.30 uur

Oratie Rechtsgeleerdheid
Prof. mr. dr. R. Smits, hoogleraar Recht van de Economische en Monetaire Unie: De positie van de Europese Centrale Bank in het Europese constitutionele bestel.

In zijn inaugurele rede analyseert René Smits de bijzondere positie van de Europese Centrale Bank (ECB) in de Europese rechtsorde: zij is niet een instelling (zoals de Commissie, de Raad, het Parlement of het Hof) maar een afzonderlijk orgaan dat tot taak heeft in onafhankelijkheid prijsstabiliteit na te streven. Met als vertekpunt dat de ECB een orgaan van de Gemeenschap is, bespreekt Smits de toepassing van algemene regels van gemeenschapsrecht op de monetaire autoriteit. Dit alles tegen de achtergrond van het huidige debat in de Europese Conventie over een grondwet voor de Europese Unie. Smits bepleit enkele maatregelen die de EU efficiënter, democratischer en effectiever zouden maken, zoals een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, en afschaffing van de Europese Raad als boven de gemeenschapsinstellingen geplaatst orgaan.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 30 mei is de UvA gesloten.

Voor vragen over promoties, oraties en congressen Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.

UvA Persvoorlichting
Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
Bezoek: Spui 25-27
Tel: 020-525 2695
Fax: 020-525 4963