Gemeente Haren


Burgemeester Gerritsen en wethouder Liemburg onthullen kunstwerken 'A la recherche du temps perdu' in wijk Mikkelhorst

Woensdag 4 juni om 10.30 uur onthullen burgemeester Gerritsen en wethouder van cultuur Liemburg een serie kunstwerken in de wijk de Mikkelhorst. De gemeente Haren heeft deze kunstwerken betaald met een bijdrage van de provincie. De burgemeester en wethouder verzorgen samen met de kunstenaars Tilly Buy en Gerard Groenewoud de 'openingswandeling' langs de kunstwerken, die verspreid in de wijk rond het terrein van de Oude Borg geplaatst zijn. Gedurende de wandeling vertellen de kunstenaars iets over de kunstwerken en de achtergrond ervan. Om 10.30 uur verzamelen de genodigden zich bij het bruggetje bij de Warmoezerij, dat toegang geeft tot het speelterrein aan de Oude Borg.

De kunstwerken in de wijk Mikkelhorst sluiten aan bij de serie van kunstwerken die de laatste jaren gerealiseerd zijn in Haren. De afgelopen jaren zijn er onder andere werken verschenen bij de nieuwe Jenaplanschool, de Laarmanhof, het Clockhuys en het vernieuwde Raadhuisplein.

De beelden, met als titel 'A la recherche du temps perdu' zijn gemaakt door het Leeuwarder kunstenaarsduo Tilly Buy en Gerard Groenewoud. Het duo maakt zowel abstract als figuratief werk en heeft ervaring om gezamenlijk met bewoners plannen uit te werken aan de hand van hun schetsontwerp. De kunstenaars zijn uitgegaan van een ontwerp dat iets zegt over de geschiedenis van de wijk. Ze hebben de geschiedenis in een aantal perioden verdeeld en door middel van schijnbaar achteloos weggegooide of achtergelaten voorwerpen uit verschillende perioden komt de geschiedenis van de wijk tot uiting. Het gaat om 13 voorwerpen, verschillend van formaat, allen gegoten in brons en stevig in de grond verankerd. Als startpunt van de serie van kunstwerken wordt er een grote steen uit de periode van de ijstijd in brons gegoten met daarbovenop een voorwerp uit deze tijd, een in brons gegoten leeg melkpak.
Haren, 27 mei 2003