.3VO

Straatspeeldag: nieuwe verkeersborden geven kinderen ruimte

Huizen, 2 juni 2003. Tijdens de 14e Nationale Straatspeeldag op woensdag 4 juni vragen 200.000 kinderen extra aandacht voor buitenspelen en verkeersonveiligheid in hun buurt. Dat doen ze door meer dan 1000 straten af te sluiten en met prikkers onveilige plekken te markeren. Drie kinderen, DE BENDE VAN 3, zullen het komende jaar samen met Agnes Kant actievoeren voor veilig buitenspelen.

'Wij zijn Jesse (12), Jip (11) en Anouk (11). Samen zijn wij DE BENDE VAN 3.
Wij willen buitenspelen en zelf op de fiets naar onze vrienden en vriendinnen. Zonder dat we bijna omver gereden worden door een auto. Als je de hele dag op school gezeten hebt, wil je daarna kunnen voetballen, skaten of knikkeren. Dat lukt voor heel veel kinderen niet altijd. Soms is er geen trapveldje of staan er overal auto's geparkeerd. Of is er alleen een speeltuintje voor hele kleine kinderen. Kijk daar hebben wij niets aan.
Het wordt hoog tijd dat hier iets aan verandert. Het zou elke dag Straatspeeldag moeten zijn. Buitenspelen is voor kinderen hartstikke belangrijk. Wij snappen niet waarom er wel veel ruimte is voor auto's en niet voor ons. Wij hebben toch ook rechten? Het komende jaar gaan wij met z'n drieën plannen maken samen met Agnes Kant zodat iedereen in Nederland weet: De straat is ook van kinderen!'

Programma 4 juni
Den Haag
11.00 uur
Installatie van Agnes Kant (Tweede Kamerlid voor de SP) tot ambassadeur van Straatspeeldag in de Tweede Kamer. Zij maakt zich sterk voor meer speelruimte en veilige straten voor kinderen en zal daar als ambassadeur de aandacht voor vragen bij publiek en politiek.
Installatie van haar adviseurs, DE BENDE VAN 3, Jesse Heres, Jip Vanhees en Anouk Vandewall. De kinderen geven Agnes Kant adviezen zodat zij haar werk als ambassadeur goed kan doen. 11.15 uur
Eerste advies van DE BENDE VAN 3 wordt uitgevoerd. Op het Plein, dat voor een deel wordt afgezet, onthult Agnes Kant een nieuw verkeersbord, Let op: hier wordt geskated! Hiermee benadrukt zij het recht van kinderen om veilig buiten te kunnen spelen. Kinderen skaten op het Plein.
11.20 uur
Foto's en interviews.

Amersfoort
14.30 uur
Rondleiding burgemeester van Amersfoort, mw. Van Vliet-Kuiper door de Chrysantstraat in Amersfoort. Zij wordt rondgeleid door kinderen uit de straat langs een aantal onveilige verkeerssituaties. Gastheer is Joop Goos, directeur 3VO.
Kinderen uit deze straat hebben een prijs gewonnen omdat zij het slimste idee hebben ingestuurd om hun straat veiliger te maken. 14.45 uur
De burgemeester krijgt een schilderij aangeboden van de straat geschilderd door de kinderen uit de straat.
14.50 uur
DE BENDE VAN 3 komt opnieuw in actie. Ook hier doen zij het voorstel voor een nieuw verkeersbord, dit keer voor voetballers. Het bord zegt: Let op, hier wordt gevoetbald! Burgemeester van Vliet onthult het bord.
15.00 uur
Foto's en interviews.

Uitnodiging
U bent van harte welkom de activiteiten van 3VO en Jantje Beton in Den Haag en Amersfoort bij te wonen en te verslaan. In Den Haag kunt u zich vanaf 10.30 melden bij de ingang van de Tweede Kamer, ingang Plein.
In Amersfoort kunt u zich vanaf 14.15 in de Chrysantstraat melden bij de perstafel.
De Nationale Straatspeeldag wordt georganiseerd door 3VO en Jantje Beton. Voor meer informatie kunt u bellen met Heleen Rijnkels, hoofd communicatie 3VO, (035) 524 88 51 of 06 51 70 44 39, e-mail: h.rijnkels@3vo.nl. Bij haar kunt u ook terecht voor meer informatie over de kinderen. Kijk ook op www.3vo.nl/straatspeeldag.


02 jun 03 12:17