Staatsbosbeheer

[nieuwe_inventarisatieatlas_flora-_en_fauna-onderzoek_voor_vrijwillige rs.gif]
2 juni 2003

Op 4 juni om 10.30 uur zal in Kasteel Groeneveld te Baarn het eerste exemplaar van de nieuwe topografische inventarisatieatlas worden overhandigd aan de heer J. Schraven, voorzitter VNO-NCW. Deze atlas is een belangrijk hulpmiddel voor 13.000 vrijwilligers in Nederland die hem als cadeau zullen ontvangen voor hun belangrijke bijdrage aan het onderzoek van de flora en fauna in Nederland.

De inventarisatieatlas is gerealiseerd dankzij samenwerking tussen Vogelbescherming Nederland, de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF) en Staatsbosbeheer en met financiële ondersteuning door het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Met behulp van deze atlas kunnen vrijwilligers zich oriënteren bij hun veldonderzoek en de juiste plaats van hun waarnemingen vastleggen. De gegevens die zij verzamelen worden opgeslagen in databanken en ter beschikking gesteld ten behoeve van natuurbeheer, natuurbeleid en wetenschappelijk onderzoek. Deze gegevens vormen voor overheid, bedrijven en natuurbeschermingsorganisaties een van de belangrijkste informatiebronnen over de toestand van de natuur. Actuele, gedetailleerde kennis over het voorkomen van bedreigde planten en diersoorten is van groot belang om hun leefgebieden veilig te stellen.

Naast VNO-NCW onderschrijven het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds het grote belang van deze gegevens. De rol van vrijwilligers bij het in kaart brengen van de biodiversiteit in Nederland is cruciaal, zo oordeelt Nelly Zuidam, projectadviseur natuur en milieu van het VSBfonds. Met een nieuwe inventarisatieatlas kunnen vrijwilligers hun werk zo goed mogelijk doen. Bovendien willen de betrokken organisaties, met het gratis aanbieden van de atlas de vele vrijwilligers bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren en hen stimuleren om het werk met hetzelfde enthousiasme voort te zetten.

Deze nieuwe topografische inventarisatieatlas vervangt de oude uit 1981, een initiatief van Staatsbosbeheer, die al enige jaren is uitverkocht. De atlas is nu in kleur, bevat actuele kaarten met een schaal van 1:69.000 en is makkelijker in gebruik dankzij een duidelijke vermelding van kilometerblokken, Amersfoortcoördinaten en plaatsnaamregister.