Blauw New Media



----------- PERSBERICHT ----------------
Onderzoek internet en veiligheid TNO en Blauw

De boodschap moet verkondigd worden dat virussen en hacking gevaarlijk zijn

Amersfoort, 4 juni 2003 71% van de internetpopulatie in Nederland heeft wel eens een virus opgelopen, met name via mail. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van TNO (organisatie voor toegepast onderzoek) en Blauw Research (bureau voor marktonderzoek). Breedbandgebruikers hebben zelfs nog vaker te maken gehad met een virus (81%). Toch beschouwt bijna de helft van de consumenten het internet als veilig. Van alle breedbandgebruikers is bijna 40% zich niet of nauwelijks bewust dat zij vaak een groter risico lopen om gehackt te worden dan analoge gebruikers. Consumenten zien zichzelf vaak als slechts een kleine gebruikerdie voor computerinbrekers niet interessant is. Wel weten ze dat een firewall hiertegen goede bescherming kan bieden.
Internetjournalist Francisco van Jole pleit voor sterkere bewustwording: De boodschap moet verkondigd worden dat virussen en hacking gevaarlijk zijn. Virussen worden steeds slimmer en slopen veel geleidelijker je bestanden.
Jeroen van den Hoven, FICT Erasmus: Het gevaar is dat mensen veiligheidsrisicos onderschatten en wel denken te weten wat ze moeten doen en hoe zij zich moeten gedragen.

voorlichting
Bijna alle internetters (99%) die van hun provider voorlichting ontvangen over virussen en/of hacking, waarderen dit zeer hoog. Bijna 90% van de internetgebruikers die hierover geen informatie ontvangt, wenst dit wel te krijgen.
93% van de internetgebruikers hecht enig tot veel belang aan het feit dat een internetaanbieder middelen biedt om zich te beschermen tegen internetgevaren. 86% hecht er belang aan dat hun provider een compleet aanbod van veiligheidsmiddelen biedt.

vertrouwen
Consumenten blijken meer vertrouwen te hebben in veiligheidsvoorzieningen in abonnementsvorm dan in veiligheidsproducten die ze zelf moeten installeren en bijhouden. Van de internetgebruikers met een virusscan in abonnementsvorm voelt 92% zich veiliger dan zonder; dit geldt voor 63% van de internetters met een virusscan in productvorm. Van de consumenten met een pc firewall in abonnementsvorm voelt 74% zich veiliger dan zonder; dit geldt voor 48% van de internetters met een pc firewall in productvorm.

Voor wat betreft de algemene tevredenheid over alle bestaande veiligheidsmiddelen, scoort de emailvirusscan in abonnementsvorm het hoogste: 94% is tevreden tot zeer tevreden (dit is een indicatief gegeven vanwege een te laag aantal waarnemingen alle overige percentages zijn representatief voor de internetpopulatie in Nederland).
Om te voorkomen dat de schijn ontstaat dat de provider hiermee alle gevaren wegneemt, is voorlichting een belangrijk aspect hierbij. Michiel Leenaars van het ISOC: Omdat een provider niet alles kan voorkomen, moeten mensen lokaal blijven opletten en ook eigen verantwoordelijkheid nemen. Je bereikt de meest optimale veiligheid wanneer zowel de gebruiker als de provider veiligheidsmaatregelen nemen.

verantwoordelijkheid
Internetgebruikers leggen de meeste verantwoordelijkheid om virussen te voorkomen bij de provider (69%) en in iets mindere mate bij zichzelf (66%). De overheid wordt hierbij minder verantwoordelijk toegekend (31%). De verantwoordelijkheid om hacking te voorkomen leggen internetters voor 69% bij de provider, voor 48% bij zichzelf en voor 45% bij de overheid.
Van den Hoven: Het moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Van Jole: Ik zou willen pleiten voor een internetpolitie en de burger moet de mogelijkheid hebben om aanmeldingen te doen.

14% denkt dat het niet nodig is gebruik te maken van veiligheidsdiensten en 12% wist niet dat deze diensten bestonden. 7% begrijpt de diensten niet.
Van Jole: Er is een kleine groep die geen flauw benul heeft wat ze moeten doen. Het zijn technofoben die geen idee hebben wat de gevaren zijn. Hiervoor zijn de veiligheidsdiensten in abonnementsvorm zeer geschikt. Het zou de norm moeten worden.

klik hier voor het rapport van Blauw Research
klik hier voor het rapport van TNO


---