Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 116
Datum: 3 juni 2003

Proef met nieuwe droogvalregeling op het Wad

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij directie Noord, de Waddenprovincies Fryslân, Groningen en Noordholland en de Waddengemeenten hebben besloten te starten met een proef waarbij het schippers wordt toegestaan hun schip op de Waddenzee droog te laten vallen buiten 200 meter van de betonning of bebakening. Voorwaarde hierbij is dat de schippers en opvarenden van droogvallende schepen zich houden aan de bestaande Erecode "verantwoord gedrag op het Wad". Daarin wordt onder meer beschreven wanneer opvarenden de natuur verstoren, welke plekken men moet mijden en welke afstand men moet houden tot zeehonden en vogels. De code geldt ook voor andere gebruikers van het wad, zoals de wadlooporganisaties en sportvissersbedrijven.

De nieuwe afspraken en de Erecode zijn nu officieel vastgelegd in een Afsprakennotitie tussen betrokken overheden en recreatieorganisaties.

De ondertekening van de Afsprakennotitie vindt plaats op woensdag 4 juni 2003 om 20.00 uur aan boord van het Zeilschip Koh-I-Noor, ligplaats Zuiderhaven in Harlingen. De pers is van harte welkom.
Na ondertekening wordt de Afsprakennotitie aangeboden aan de heer P. Bijman, gedeputeerde van Fryslân, die de notitie mede namens de twee andere Waddenprovincies Groningen en Noord-Holland in ontvangst zal nemen.

De nieuwe "droogvalafspraken" worden tijdens een proefperiode van 4 jaar getest. De proefperiode gaat in op woensdag 4 juni 2003. Jaarlijks en aan het einde van de proefperiode wordt de regeling geëvalueerd. Ten behoeve van deze evaluaties zullen waarnemingen van overheden, gebiedsbeherende instanties en recreatieorganisaties worden gebruikt. Is de proef geslaagd, dan kan de huidige regelgeving, verankerd in de Aanwijzing Staatsnatuurmonument Waddenzee II en de Gemeentelijke Verordening Waddenzeegebied, worden aangepast. Slaagt de proef niet, dan blijft de huidige regelgeving van kracht.

Ondertekenaars op 4 juni aan boord van de Koh-I-Noor in Harlingen zijn: De Vereniging van Wadvaarders, de Vereniging voor Beroepschartervaart, de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen, de Noord-Nederlandse Watersportbond, de Koninklijke Nederlandse Watersport Bond, de ANWB, de Vereniging van Toerzeilers, de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen, De Nederlandse Kanobond, de Stichting Peddelpraat De Recreatieondernemers Waddenzee, het ministerie van LNV, het Overleg Orgaan Waddeneilanden, de Vereniging van Waddenzeegemeenten en de Stuurgroep Waddenprovincies.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735.


---


---