NU'91

CAO-onderhandelingen GGZ gestart; lucht zwaar bewolkt

De CAO-onderhandelingen voor de GGZ zijn op dinsdag 3 juni van start gegaan. Op die eerste onderhandelingsdag hebben de werknemers- en werkgeverspartijen hun voorstellen toegelicht.

De werkgevers, verenigd in de GGZ-Nederland, gaven duidelijk aan dat zij zich gebonden voelen aan het afgesloten centraal akkoord. Dat voorziet vanwege de verslechterende economische omstandigheden in een maximale loonsverhoging van 2,5 procent. Vervolgens gaven de werkgevers een eerste reactie op de voorstellen van NU91. Die reactie vinden wij teleurstellend. Op vrijwel alle voorstellen van NU'91 kwam een duidelijk 'nee'. Dat voorspelt weinig goeds voor de volgende onderhandelingsronden...

In de tweede week van juni, tijdens de tweede onderhandelingsronde, zal NU91 een nieuwe poging doen de werkgevers ervan te overtuigen dat het afsluiten van een CAO meer is dan alleen maar een loonparagraafje invullen. Wij houden je op de hoogte.

---

Voorstellen van NU91:

Versie d.d. 16 mei 2003

VOORSTELLEN T.B.V. DE CAO GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 2003

Dossier Behoud:

* In het kader van de vergoeding onregelmatige dienst stellen wij voor de uren vallende tussen 08.00 uur en 12.00 uur op de zaterdag met eveneens met 38% te vergoeden.

* Nascholingsmogelijkheden voor verpleegkundigen en verzorgenden via een systeem van permanente educatie. (budget per jaar per persoon op POR)

* Onderzoek laten verrichten op welke wijze carriere-perspectieven van verpleegkun-digen en verzorgenden verbeterd kunnen worden.
* Aanstellen van een ARBO-coordinator bij instellingen = groter dan 250 werknemers.

* Meer aandacht voor leeftijdsbewust personeelsbeleid . Bijvoorbeeld functie-roulatie en om/bijscholing voor andere functies, coaching van nieuwe medewerkers, vrijstelling van weekend-diensten.

Dossier Instroom:

* Afspraken over een minimum percentage stage-plaatsen (2%) inclusief begeleiding.

* Een stage-vergoeding van 275 euro exclusief reis- en onkostenvergoeding

Dossier Zorg en Arbeid

* Extra kraamverlof voor de mannelijke werknemer bij bevalling van echtgenote/partner van 7,2 uur.

* Gedeeltelijke doorbetaling (25%) van het salaris bij opname ouderschapsverlof.

Dossier Medezeggenschap

* Recht op bindend advies bij benoeming lid Raad van Toezicht/Bestuur.

* Recht op zwaarwegend advies bij directie-benoemingen alsmede het recht op het voeren van gesprekken met (meerdere )kandidaten.
* Recht op zwaarwegend advies bij vaststelling van de begroting. De conceptbegroting wordt minimaal eenmaal in een overlegvergadering besproken.

* Uitbreiding ambtelijke ondersteuning voor ondernemingsraad van 1 uur per zetel per week.

* Verplichting tot vervanging van OR leden danwel taakreductie tijdens OR-werkzaamheden.

* Instellen van Verpleegkundige Advies Raden waarbij afspraken gemaakt dienen te worden m.b.t. faciliteiten, rechtspositie, budget, bevoegdheden.

Algemeen

* Generieke loonsverhoging van 3%

* PGGM premieverdeling per 1 januari 2004 gelijkelijk verdelen over werknemer en werkgever

* Instellingen die de invoering FWG niet op 31 december 2003 hebben afgerond, zijn vanaf die datum een toeslag verschuldigd van 5% van het dan geldende salaris aan werknemer voor elke maand dat de functie van de werknemer nog niet definitief is geregeld.
* Looptijd maximaal 12 maanden.